Apukám receptje - mennyei keksztekercs
Bonnie
2014. Aug. 31.
Hozzászólások (7)
Nyomtatás1358
keksztekercs
A legtöbb családi ünnepen, legyen az szülinap, névnap, vagy karácsony, az egyik kötelező édesség a keksztekercs. Mindig Apu készíti, ez az ő feladata. És mindig ugyanolyan finom. Szerencsére annyit csinál, hogy bőven jut belőle mindenkinek arra is, hogy hazavigyen.
Vannak olyan keksztekercsek is, amik kókusszal készülnek, de szerintem ezt a citromos verziót is mindenkinek muszáj kipróbálnia, mert mennyei.
Hozzávalók:
A kekszes részhez:
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
2 dkg darált dió
2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
fél dl erős kávé
1 tojás
A citromos krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
Apukám receptje - mennyei keksztekercs
Bonnie
2014. Aug. 31.
Hozzászólások (7)
Nyomtatás1358
keksztekercs
A legtöbb családi ünnepen, legyen az szülinap, névnap, vagy karácsony, az egyik kötelező édesség a keksztekercs. Mindig Apu készíti, ez az ő feladata. És mindig ugyanolyan finom. Szerencsére annyit csinál, hogy bőven jut belőle mindenkinek arra is, hogy hazavigyen.
Vannak olyan keksztekercsek is, amik kókusszal készülnek, de szerintem ezt a citromos verziót is mindenkinek muszáj kipróbálnia, mert mennyei.
Hozzávalók:
A kekszes részhez:
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
2 dkg darált dió
2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
fél dl erős kávé
1 tojás
A citromos krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
1. A kekszes rész hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk. Ha nem áll eléggé össze, akkor egy kevés tejjel segíthetünk még rajta. Egy gyúrható tésztát kell kapjunk, amit majd ki kell nyújtsunk.
2. A krémhez a langyos vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a végén óvatosan hozzácsurgatjuk a citrom levét. Vigyázni kell vele, nehogy a citrom összerántsa a krémet. A krémnek jó ha egy kicsit hűtőben van, mielőtt beletöltenénk a tésztába.
3. Egy tiszta konyharuhát megszórunk porcukorral és a tésztát kinyújtjuk rá. kb 0,5 cm-esnek kellene lennie. Utána megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük a konyharuha segítségével. Utána pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.
4. Szép szeleteket szelünk belőle és már lehet is tálalni. Nálunk nemigen marad másnapra belőle.
Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott é...
Elkészítési idő: 1+1 óra Nehézség: Könnyű1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha az almának sok a leve, akkor kézzel egy kicsit kicsavarjuk (ha sok lé marad alatta, akkor a tészta e...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűA piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Elő...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA méréshez használt bögre mérete 2,5 dl. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. Ezután a többi hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a masszát egy 20 × 30 cm-es, sütőpap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű