Családireceptkönyv.hu

Pektin-egyszeregy kezdő háziasszonyoknak


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Csak természetesen: zselésítő anyag házi kivtelben

Ismét kezdjük felfedezni a házi befőtteket, lekvárokat. Sokan nyűgként élik meg, hogy órákat kell főzni a gyümölcshúst, mire eléri a kellő sűrűséget.
Könnyen lerövidíthetjük a lekvárfőzés idejét, ha az előkészületekre rászánunk egy kis időt.

A bolti zselésítő anyagoknak egyik fő alkotóeleme a pektin, de ezek tartalmaznak még egyéb adalékanyagokat is, ami miatt sokan nem szívesen használják. Nem kell lemondani azonban a sűrűsítő anyagokról, készítsünk saját pektint a saját gyümölcshulladékunkból!

Almafa majd minden családi háznál található. Sok kert végében még fellelhető egy-egy birsalmafa is. E két növény tartalmazza a legtöbb, a sűrítésért felelős pektint. A leggondosabb gyümölcsápolás mellett is van mindig hullott gyümölcsünk. A hámozásnál, magházkiemelésnél sok hulladék keletkezik, amit eddig a kukába dobtunk, jobb esetben ment a komposztra. A hullott, férges gyümölcsök sorsa szintén hasonló. Ne dobjuk el ezután, hanem használjuk fel. Sőt a szél, az eső vagy csak simán lehullott birset, almát is nyugodtan gyűjtsük össze. Az éretlen több pektint tartalmaz, mint az érett!

pektin1A magházak, héjak azonmód mehetnek a befőző fazékba. Az egész gyümölcsöket féregtelenítsük, majd aprítsuk fel nagyobb kockákra. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. A lehető legnagyobb hőfokon vagy lángon főzzük legalább háromnegyed órát. Ekkor hagyjuk kicsit hűlni, majd amikor már nem áll fenn a forrázás veszélye, tegyük sűrű szövésű csepegtetős zacskóba és hagyjuk másnapig csepegni. A gyakorlott háziasszonyok szerint egy tetrapelenka félbehajtva és szélei levarrva a legjobb csepegtetőzsák alapanyagnak számít. Ebben egyébként csepegtethetjük a szörpjeinket is.

Másnapra nyomkodás nélkül is remekül lecsepeg saját súlyánál fogva. Ekkor az így kapott levet feltesszük főni, és addig főzzük, míg a felére le nem fő. Ekkor dermedési próbát teszünk, vagyis kistányérra cseppentünk belőle, és amikor meghűlt, ellenőrizzük, hogy elég sűrű-e már. Addig főzzük, míg a próba eredménye egy gyorsan kocsonyásodó anyag lesz. Nem érdemes tovább forralni, mert karamellizálódni kezd, és megváltozik az íze.

Úgy tegyük üvegekbe, ahogy a lekvárt szoktuk, zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sokáig eláll, akár a lekvárok. Felhasználható minden alacsony pektintartalmú és savtartalmú gyümölcsből készült lekvár sűrítésére. Az arányokat mindenkinek magának kell kikísérleteznie, nincs rá aranyszabály. Savas gyümölcsöknél kevesebb, alacsony savtartalmúaknál többet kell hozzáadni.

Elkészítés:


A pektin olyan természetes zselésítő anyag, amit egyre több háziasszony használ lekvárok, dzsemek, zselék készítéséhez. Néhány praktika a befőzéshez!

pektin1 copyA pektinnel kevesebb cukrot kell használnunk, lerövidül a főzési idő, a lekvárok íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad bennük.

Egy gyümölcs annál jobban kocsonyásodik, minél több benne a pektin. Bizonyos gyümölcsökben nagyon sok van, ezért könnyen készíthetünk belőlük lekvárt, vannak azonban olyanok, melyek a sor végén helyezkednek el. Ezekből nehézkesebb a megfelelő állagot elérni. A legtöbb pektin a még éretlen gyümölcs héja alatt található.

Lehet készen is kapni pektint por állagban (például almapektint, illetve a dzsemfixekben már benne van), de akár mi magunk is készíthetünk almapektint.

Íme egy lista a gyümölcsök pektintartalmának sorrendjéről, melyet egy 1958-as könyvben található. A sor elején van a legtöbb pektint tartalmazó gyümölcs, majd csökkenő sorrendben a többi:
citrom héja alatti fehér rész és a héja, citromhús, narancshús, feketeribizli, birsalma, piros ribizli, egres, alma, kajszibarack, ringló, szeder, szamóca, málna, szilva, körte, cseresznye, meggy, szőlő, őszibarack, sárgadinnye, görögdinnye.

pektin2 copyA lekvárfőzésnél fontos adalék még a citromlé. Kis savtartalmú gyümölcsöknél (pl cseresznye, körte, sárgadinnye, őszibarack) elősegíti a zselésedést, az eltarthatóságot növeli, a gyümölcsök színét is megőrzi. Ezért mindig érdemes egy kis citromlevet, vagy citromsavat használni.

Pektin-egyszeregy kezdő háziasszonyoknak

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Narancslekvár
Narancslekvár

Az alaposan megmosott narancsok héját egy zöldséghámozóval leszedem, ügyelve, hogy véletlenül se maradjon rajta fehér rész. Ugyanígy meghámozok egy citromot is. Egészen vékony kis...

Elkészítési idő: 3 nap
Nehézség: Könnyű
share
Ribizlis málnalekvár vaníliával
Ribizlis málnalekvár vaníliával

A ribizlit leszemeljük, megmossuk. Összekeverjük a málnával, a befőzőcukorral és a vaníliával. 3-5 percig rotyogtatva főzzük, majd sterilizált üvegekbe tesszük. Öt percre fejre ál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgabarack befőtt befőzőautomatával
Sárgabarack befőtt befőzőautomatával

A felöntőlét a fenti összetevőkkel elkészítem, összeforralom, hogy a fűszer átjárja a szirupot. Közben magmosom és kimagozom a barackot, ezalatt le is hűl a felöntőlé. A barackokat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk