A mézeskalács lapokhoz:
500 g liszt
100 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz
60 g vaj vagy ráma
1 kisebb tojás
A krémhez
2 dl dara
1 liter tej
2 csomag vaníliás cukor
400 g vaj vagy ráma
400 g porcukor
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojást is. Fakanállal összedolgozzuk. (Ha nagyon száraz, kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy, kicsi lisztet szórunk még bele.) Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig folpackkal letakarva hűvös helyen állni hagyunk.
A krémhez a darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, majd lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Alaposan elkeverjük és lehűtjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen négy azonos méretű lapot nyújtunk és tepsi hátán vagy sütőlapon, 180 fokra melegített sütőb...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűPalacsinta: A tojásokat egy csipet sóval kihabosítjuk, és felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Félretesszük fél órát pihenni, közben néha megkeverjük. Hozzáadjuk az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta kiolvadása után vékonyra kinyújtom lekenem egy tojás sárgájával,2 centis csíkokra vágom kb 20 darabra.A habroló formákra rátekerem . 200 fokos sütőben szép pirosra megsüt...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk, a cukrot elfelezzük, az egyik felét a fehérjéhez, a másik felét a sárgájához adjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű