30 dkg finom liszt
6 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (bio vagy kezeletlen citrom)
lekvár
+ a tetejére porcukor
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, majd hozzáadjuk a vajat, tojást és összegyúrjuk a tésztát.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd kiszaggatjuk a kiszúróformával (minden másodikat lyukasra/lyukassal szaggatjuk). A lemaradó tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
3. Sütőpapíros tepsire rakjuk, majd előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, de világos maradjon a tészta! Nem baj, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből, mire kihűl, megszilárdul és omlós lesz.)
4. Mindegyik közepére teszünk ízlés szerint lekvárt, a lyukas süteményeket pedig meghintjük porcukorral, majd összeragasztjuk.
Azonnal fogyasztható, nagyon finom omlós.
Felforraljuk a tejet, majd belerakjuk a búzadarát és a cukrot. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. A tetejét megszórjuk kakaóporral vagy c...
Elkészítési idő: 12 percA földiepret lecsumázzuk, váltott vízben megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és negyedekbe vágjuk. A tojásfehérjét a cukorral együtt gépi habverővel kb 15 percig verjük. Hozzáadju...
Elkészítési idő: 30 percA tejfölt habosra keverjük, beletesszük a cukrokat, a citrom reszelt héját és a levét. A tejszínt kemény habbár verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy mély tál...
Elkészítési idő:A csokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, félretesszük kihűlni. A tojás sárgákat 2 e.k. –nyi porcukorral összekeverjük, majd vízgőz fölé téve felmelegítjük. Utána a gőzr...
Elkészítési idő: 1 óra