30 dkg finom liszt
6 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (bio vagy kezeletlen citrom)
lekvár
+ a tetejére porcukor
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, majd hozzáadjuk a vajat, tojást és összegyúrjuk a tésztát.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd kiszaggatjuk a kiszúróformával (minden másodikat lyukasra/lyukassal szaggatjuk). A lemaradó tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
3. Sütőpapíros tepsire rakjuk, majd előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, de világos maradjon a tészta! Nem baj, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből, mire kihűl, megszilárdul és omlós lesz.)
4. Mindegyik közepére teszünk ízlés szerint lekvárt, a lyukas süteményeket pedig meghintjük porcukorral, majd összeragasztjuk.
Azonnal fogyasztható, nagyon finom omlós.
26 cm tortára: A legszebb lapot félre teszem amire megy a pirított cukor s az megy a torta tetejére. A pirított cukrot el lehet készíteni, mert annak is ki kell hűlni. 18 dkg.20 k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelütjük a tojásokat, kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Apránként hígítjuk a tejjel és a vízzel, csipet sóval ízesítjük. Az olajat is hozzáadjuk. Forró serpenyőbe önt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűamíg a töltelék hűl a tésztát összeállítjuk....a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt majd a többi anyaggal tésztát gyúrunk Négy részre osztjuk.Kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékekk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A piskótához 3 tojást tálba ütünk, teszünk hozzá 15 dkg porcukrot, és habosra keverjük. Ezután adunk hozzá 14 dkg puha margarint vagy 1 dl olajat, 15 dkg lisztet fél csomag sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz