30 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg méz
1 púpos evőkanál zsír (ez 2,5 dkg vagy 4 dkg vaj)
2 kisebb tojás sárgája
8 dkg porcukor
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 púpos evőkanál tejföl
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
A mézet összeolvasztjuk a zsírral (vagy vajjal) és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját, majd kevergetve a fűszerkeveréket és a tejfölt. Végül beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és kanállal jól elkeverjük. (A tészta lágy, ettől nem kell megijedni!) Egy tálba rakjuk és lefedve a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap enyhén vizes kézzel diónyi golyókat (16 g) sodrunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, egymás között helyet hagyva, mert megnőnek és kicsit elterülnek.
180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeveréssel) kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Melegen még lágy, ezért a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és megforgatjuk benne a puszedlikat.
Megszórjuk egy kevés cukorkával és sütőpapíron hagyjuk, míg a csokoládé megszilárdul.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük. Utána a 3/4 részét levesszük, kinyújtjuk és a piteformába igazítjuk. Jó megszurkáljuk és megszórjuk darált háztartá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kinyújtani, majd 3 kb egyforma csíkra vágni, megszórni a fahájjal és a cukorral. A csíkokat egyesével összesodorni, majd összefonni és vajas-...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA lisztet és tejet fellangyosítjuk.Az élesztőt a cukor felével elkeverjük,mikor elfolyósodik kevés langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk.Ha duplájára nő hozzáadjuk a többi l...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és az élesztős tejet. Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű