1dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
4 dkg friss élesztő
75 dkg liszt
2 kávéskanál só
4 tojás sárgája
30 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
kb. 2 evőkanál tejföl
Tetejére:
1 tojás fehérje
2 tojás sárgája
Narancsos-sütőtökös, csokoládéval:
(1 rúdhoz)
50dkg sült sütőtök, villával összenyomkodva
6dkg narancsdzsem
10dkg nádcukor
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom leve
2cm friss gyömbér, reszelve
10dkg kandírozott narancshéj
5dkg sütésálló csokoládéchips
(opcionális: 2 evőkanál kakaóbabtöret /csokoládészaküzletekben kapható)
Keverjük össze a sült süttökpürét a narancs dzsemmel, a nádcukrral, a narancs levével és reszelt héjával, a citrom levével, és a reszelt gyömbérrel. Lábasban kb. 15 perc alatt főzzük sűrű, lekvár állagúra. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg 10dkg kandírozott narancshéjjal, és 5dkg sütésálló csokoládécsipsszel (ha van, kakaóbabtörettel)
Gesztenyés-csokoládés, aszalt meggyel
(1 rúdhoz)
50dkg cukrozatlan gesztenyemassza
10dkg cukor
1,5 dl tejszín
1 evőkanál meggylikőr
kb. fél tonkabab, frissen reszelve (ha nem jutunk hozzá, e nélkül is finom)
10dkg aszalt meggy (beáztatva)
5 dkg sütésálló csokoládéchips
Keverjük össze a gesztenyemasszát a cukorral, tejszínnel, meggylikőrrel, tonkababbal, és egy csipet sóval. Ezt kenjük a tésztára, majd szórjuk meg az aszalt meggyel (amelyet meleg vízbe, esetleg meggylikőrbe áztatttunk) és a csokoládéchipsszel.
Birsalmás-mákos
(1 rúdhoz)
1dl víz
15 dkg cukor
25dkg darált mák
10 dkg birsalmalekvár
1 birsalma, meghámozva, lereszelve
2 zöldalma, meghámozva lereszelve
2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
A vízet és a cukrot forraljuk össze, azaz főzzünk belőle cukorszirupot. Adjuk a darált mákhoz. Keverjük hozzá a birsalmalekvárt, a reszelt almákat, a citromhéjat és a szegfűszeget. (Ez egy sűrű, tömör töltelék, ilyennek kell lennie, mert az alma a sütés során még levet ereszt.)
Narancsvirágos-diós, kardamommal
(1 rúdhoz)
1 dl víz
15 dkg cukor
25 dkg darált dió
10 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál narancsvirágvíz
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja
10 dkg kandírozott narancshéj
A vízet és a cukrot forraljuk össze, azaz főzzünk belőle cukorszirupot. Adjuk a darált dióhoz. Keverjük hozzá a sárgabaracklekvárt, a narancsvirágvizet, kardamomot, a narancs héját és levét és a citrom reszelt héját. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg 10dkg kandírozott narancshéjjal
Néhány megjegyzés a töltelékekhez:
- - a sütőtökös és a gesztenyés töltelék picit több, mint ami végül a tésztába fér, de praktikusan így adja magát a készítése (két csomag gesztenyemassza, kb. fél sütőtök stb.). A kis maradék a kuktáé, vagy máshoz fel lehet használni.
- -Ha egy egész sütőtököt megsütünk, és csak a felének a püréjét használjuk (kb. egy nagyobb tök feléből lesz az 50dkg püré), a másik felét pürésítve le lehet mélyhűteni, így legközelebb kéznél van.
1.A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. Közben egy nagy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját: a lisztet, sót, tojás sárgáját, a puha vajat és a tejfölt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (tejjel együtt), majd kézi robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Ha szükséges, még tejföllel tudjuk lágyítani. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra vágjuk (egy-egy kis cipó súlya kb. 35dkg lesz.) Lefedve, hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
3. Előkészítjük a tepsit (46x38cm-es, amely a sütők tartozéka szokott lenni): lefedjük sütőpapírral, amelyet megkenünk vajjal. A négy kis cipót egyesével kinyújtjuk, akkora téglalapra, hogy majd ráférjen a tepsire (kb. 38x30cm). Az egész téglalap felületén, egészen a tészta széléig (kivéve alul egy vékony csíkot) elsimítjuk a tölteléket. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük a tepsire. Így járunk el mind a négy cipóval.
4. A tetejét megkenjük először a tojásfehérjével, így pár percig hagyjuk szikkadni. Aztán megkenjük a tojás sárgájával, először hosszában, majd pár perces szárítás után keresztben. Hústűvel, vagy hurkapálcával megszurkáljuk (hogy távozni tudjon a gőz).
5. 180C fokos előmelegített sütőben 50 percig sütjük (ha a vége felé nagyon pirul a teteje, letakarjuk sütőpapírral.) Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Néhány megjegyzés a tésztához:
- -az eredeti recept margarinnal írja, ezt vajra cseréltem
- - a nagy tepsibe, ami a sütők része, pont szépen befér a négy rúd, viszont hajlamos a négy egymáshoz sülni az oldalakon. Könnyebben szét lehet választani, ha a rudak oldalát megkenjük olvasztott vajjal. Egyébként szépen el lehet választani, vagy lehet két-két rudat két tepsin sütni, mehet egyszerre a sütőbe.
- -a tészta egyáltalán nem reped
- - másnap könnyebben szeletelhető
Najprv si pripravíme cesto, ktoré je hotové veľmi rýchlo a výhodou je i to, že nemusíme čakať, kým vykysne. Roztopíme si všetok objem masla (50 g ide do cesta, ďalších 150 g je urč...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot. A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos tejben elkeverek egy kanál cukrot, majd felfuttatom benne az élesztőt. Kimérem a lisztet, adok hozzá csipet sót, a 3 tojássárgáját, porcukrot, olajat és az élesztős teje...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűÖsszeturmixolni mindent és formába önteni -> 180°C-on 20p.
Elkészítési idő: 20perc Nehézség: Könnyű