menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Egy nagy, sütőlap méretű tepsihez való mennyiséghez)

Alapanyagok a tésztához:

25 dkg vaj
50 dkg liszt
1,5 dl tejföl
20 gramm élesztő
1 tojás
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

40 dkg dió
10 dkg porcukor (A lekvár édességétől függően)
8 dl sárgabaracklekvár (savanykás, alacsony cukortartalmú)

A bevonathoz:

200 gramm magas kakaótartalmú (min.60%-os) csokoládé
egy evőkanál vaj

Elkészítés:


A tésztához először a hideg vajat elmorzsolom a liszt, a porcukor és a só keverékével.Ez elvégezhető késes aprítóval is. A tejfölt meglangyosítom és belekeverem az élesztőt.A tojást is hozzáadom, majd ezt a keveréket a vajas morzsához adom. Tésztát gyúrok belőle és gombóccá formálom, egy órára a hűtőbe teszem. Közben a diót alaposan átválogatom, nincs lehangolóbb, mint a zserbóban dióhéjra harapni.A cukorral együtt ledarálom, három egyenlő részre osztom. A lekvárt is kimérem, szintén három egyenlő részre osztom. Ha a tészta lehűlt, kivágok egy, a sütőlappal megegyező méretű sütőpapír darabot. A tésztát lemérem, pontosan négy részre osztom.Az első gombócot elöl hagyom, a többit visszateszem a hűtőbe.A tésztát vékonyra nyújtom – ebben sokat segít, ha közben a kivágott sütőpapírt magam mellett tartom és olykor hozzámérem.Mautner Zsófi Főzőiskola című könyvében a sütőpapíron nyújtja ki a tésztát. Ez a módszer sokat segít a pontosságban, de kissé megnehezíti a nyújtás folyamatát, mert folyton felgyűrődik közben a papír, fél kézzel le kell fogni.
A kinyújtott tésztát papírostul a tepsibe teszem. Megkenem a lekvár egyharmadával, majd megszórom a cukros-diós keverékkel.A következő tésztagombócot is lehet papíron nyújtani, ám ez alkalommal már nem pírostul kell a tepsibe tenni, hanem lefelé fordítva. Így a papírt egyszerűen le kell húzni a kinyújtott tésztalapról, és kész.Jöhet a következő, harmadik lekvár és dióréteg, majd a harmadik tészta. Az utolsó lekvár-dióréteg után jön az utolsó, negyedik tészta, erre már nem kerül töltelék. Ekkor kell alaposan megszurkálni egy villával, de nem csak a legfelső lapot, hanem az egész süteményt, mindegyik réteget át kell szúrni, hogy a gőz vígan járkálhasson a rétegek között.
Egy konyharuhával letakarom, egy órán át hagyom kelni. A sütőt 180 fokosra melegítem elő és kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütöm.Hagyom teljesen kihűlni, majd egy sütőpapírt teszek az asztalra, és határozott mozdulattal ráfordítom a süteményt. Lehúzom az aljáról a sütőpapírt.A csokoládét a vajjal gőz fölött, nagyon lassan megolvasztom, beborítom vele a zserbót. Hagyom kihűlni. Ezután akár 3 napig is várakozhat, jót tesz neki, napról napra egyre jobb lesz.

  Zserbó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lusta túrós
Lusta túrós

Egy közepes méretű tepsit 5 dkg vajjal kikenünk. Tényleg kell ennyi vaj a tepsi kikenéséhez, ne vékonyan kenjük. Ezután egyszerű dolgunk van. A lisztet összekeverjük a cukorral és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kókuszos - Egyszerű kókuszos
Kókuszos - Egyszerű kókuszos

1. Az összes hozzávalót (a tortabevonót kivéve) mély tálba tesszük, és jól összekeverjük. 2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. 3. Előmelegített süt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós kávés intelligens krémes recept
Kakaós kávés intelligens krémes recept

Elkészítése: 165 fokra előmelegítjük a sütőt és kivajazunk egy 20×20 cm-es formát. A lisztet keverjük el a kakaóporral. A tojások fehérjéit verjük kemény habbá. A vajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Joghurtos gyümölcs torta ( sütés nélkül)
Joghurtos gyümölcs torta ( sütés nélkül)

A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a zselatint összekeverjük. Lassú tűzön állandó keverés melett felmelegítjük, de nem forraljuk. Lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk