menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Egy nagy, sütőlap méretű tepsihez való mennyiséghez)

Alapanyagok a tésztához:

25 dkg vaj
50 dkg liszt
1,5 dl tejföl
20 gramm élesztő
1 tojás
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

40 dkg dió
10 dkg porcukor (A lekvár édességétől függően)
8 dl sárgabaracklekvár (savanykás, alacsony cukortartalmú)

A bevonathoz:

200 gramm magas kakaótartalmú (min.60%-os) csokoládé
egy evőkanál vaj

Elkészítés:


A tésztához először a hideg vajat elmorzsolom a liszt, a porcukor és a só keverékével.Ez elvégezhető késes aprítóval is. A tejfölt meglangyosítom és belekeverem az élesztőt.A tojást is hozzáadom, majd ezt a keveréket a vajas morzsához adom. Tésztát gyúrok belőle és gombóccá formálom, egy órára a hűtőbe teszem. Közben a diót alaposan átválogatom, nincs lehangolóbb, mint a zserbóban dióhéjra harapni.A cukorral együtt ledarálom, három egyenlő részre osztom. A lekvárt is kimérem, szintén három egyenlő részre osztom. Ha a tészta lehűlt, kivágok egy, a sütőlappal megegyező méretű sütőpapír darabot. A tésztát lemérem, pontosan négy részre osztom.Az első gombócot elöl hagyom, a többit visszateszem a hűtőbe.A tésztát vékonyra nyújtom – ebben sokat segít, ha közben a kivágott sütőpapírt magam mellett tartom és olykor hozzámérem.Mautner Zsófi Főzőiskola című könyvében a sütőpapíron nyújtja ki a tésztát. Ez a módszer sokat segít a pontosságban, de kissé megnehezíti a nyújtás folyamatát, mert folyton felgyűrődik közben a papír, fél kézzel le kell fogni.
A kinyújtott tésztát papírostul a tepsibe teszem. Megkenem a lekvár egyharmadával, majd megszórom a cukros-diós keverékkel.A következő tésztagombócot is lehet papíron nyújtani, ám ez alkalommal már nem pírostul kell a tepsibe tenni, hanem lefelé fordítva. Így a papírt egyszerűen le kell húzni a kinyújtott tésztalapról, és kész.Jöhet a következő, harmadik lekvár és dióréteg, majd a harmadik tészta. Az utolsó lekvár-dióréteg után jön az utolsó, negyedik tészta, erre már nem kerül töltelék. Ekkor kell alaposan megszurkálni egy villával, de nem csak a legfelső lapot, hanem az egész süteményt, mindegyik réteget át kell szúrni, hogy a gőz vígan járkálhasson a rétegek között.
Egy konyharuhával letakarom, egy órán át hagyom kelni. A sütőt 180 fokosra melegítem elő és kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütöm.Hagyom teljesen kihűlni, majd egy sütőpapírt teszek az asztalra, és határozott mozdulattal ráfordítom a süteményt. Lehúzom az aljáról a sütőpapírt.A csokoládét a vajjal gőz fölött, nagyon lassan megolvasztom, beborítom vele a zserbót. Hagyom kihűlni. Ezután akár 3 napig is várakozhat, jót tesz neki, napról napra egyre jobb lesz.

  Zserbó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Puncs mignon
Puncs mignon

Az első lépés, hogy készítünk 3 piskótalapot, ami úgy néz ki, hogy 2 db 3 tojásos, és 1 db 4 tojásos piskótalap. A 3 tojásoshoz kell: 3 db tojás, 60 g cukor, 60 g liszt ½ csomag s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pite - mákos-szilvás (piskótás)
Pite - mákos-szilvás (piskótás)

A mákot az eritrittel és a reszelt almával összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és egyenként a tojásokat is. A tésztát egy szilikonos vagy kibérelt tepsibe simítjuk és a tetejét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Mézes krémes
Mézes krémes

A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit gőz fölött legalább 10 percig főzzük, majd összekeverjük a liszttel és a szódabikarbónával. Az összegyúrást követően 3 egyforma részre o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Pudingos meggyes tejfölös szelet
Pudingos meggyes tejfölös szelet

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát belenyújtjuk. A középső réteghez a pudingport, a tejjel és a cukorral jó sűrű...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk