menu

Családireceptkönyv.hu

Beigli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Elkészítés:


A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.


A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.



Éjszaka hüvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával meg szurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Beigli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bögrés csokis muffin
Bögrés csokis muffin

A hozzávalókat öntsük össze, majd jól leverjük el. Ha egy homogén masszát kaptunk, akkor kanalazzuk bele a muffin formába, és előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 20-25 percig süs...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Linzer ♥ Karácsonyi linzer
Linzer ♥ Karácsonyi linzer

A lisztet és a porcukrot keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a citromlevet, a lágy vajat és a vaníliás cukrot, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát kisebb adagokban,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kocsonya karácsony táján
Kocsonya karácsony táján

A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk...

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Éva
Karamellás
Karamellás

1. Tésztához a tojások sárgáját a porcukorral, 2 evőkanál forró vízzel habosra keverjük. A lisztet, darált diót és szódabikarbónát összekeverjük és a kikevert sárgához adjuk. Végül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk