Hozzávalók
Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
3-4 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kész tésztalap összetörve (a tésztánál felsoroltakból)
2 dl tej
1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliáscukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál sötét kakaópor
2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
1 dl rum
a tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
csokoládéreszelék vagy tortadara
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összemorzsoljuk a zsírral. Összegyúrjuk a tojássárgával és annyi tejföllel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyre tesszük, és 1-2 órát pihentetjük.
Három lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral borított tepsi hátán, 180 fokos légkeveréses sütőben, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük mindegyiket. Hagyjuk őket kihűlni.
Kiválasztunk két szép lapot, az lesz a sütemény alja és a teteje. (Óvatosan bánjunk a lapokkal, mert könnyen törnek!) A harmadik lapot kis darabokra törjük, leöntjük a meleg, vaníliás cukorral ízesített tejjel, és félretesszük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaóport és a rumot, végül beleforgatjuk a beáztatott tésztát.
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük, rákenjük a kakaós krémet, majd óvatosan a tetejére csúsztatjuk a másik lapot, és kissé rányomkodjuk.
Gőz fölött a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral együtt habot verünk (ez kb. 10 perc, hogy a fehérje átmelegedjen), és a felső lapra kenjük. Megszórjuk csokoládéval, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával és hűtőben 4 napot pihentetjük. ♥Citromkrém: a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítése: A tészta hozzávalóiból a tojást, a cukrokat, a vajat kikeverjük a robotgéppel, majd a lisztbe keverjük a kakaót, és sütőport, aztán hozzáöntjük a tojásos keverékhez...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral béle...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes