Hozzávalók
Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
3-4 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kész tésztalap összetörve (a tésztánál felsoroltakból)
2 dl tej
1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliáscukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál sötét kakaópor
2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
1 dl rum
a tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
csokoládéreszelék vagy tortadara
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összemorzsoljuk a zsírral. Összegyúrjuk a tojássárgával és annyi tejföllel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyre tesszük, és 1-2 órát pihentetjük.
Három lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral borított tepsi hátán, 180 fokos légkeveréses sütőben, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük mindegyiket. Hagyjuk őket kihűlni.
Kiválasztunk két szép lapot, az lesz a sütemény alja és a teteje. (Óvatosan bánjunk a lapokkal, mert könnyen törnek!) A harmadik lapot kis darabokra törjük, leöntjük a meleg, vaníliás cukorral ízesített tejjel, és félretesszük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaóport és a rumot, végül beleforgatjuk a beáztatott tésztát.
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük, rákenjük a kakaós krémet, majd óvatosan a tetejére csúsztatjuk a másik lapot, és kissé rányomkodjuk.
Gőz fölött a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral együtt habot verünk (ez kb. 10 perc, hogy a fehérje átmelegedjen), és a felső lapra kenjük. Megszórjuk csokoládéval, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.
Kevés tejben feloldunk 5 ek cukrot, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, majd a liszttel csomómentesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a maradék tejet és felforraljuk. Egy tálba összetö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk, a tojássárgáját annyi kanál cukorral keverjük össze, amennyi a tojás volt, és egy evőkanál liszttel. Vanílíás cukorral még gazdagítjuk. A forrásban levő tejb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűTészta hozzávalóit összegyúrjuk és hidegen pihentetjük. Sütőtököt, vagy sütöm, vagy főzöm a cukorral, míg elfő a leve.Hozzáadom a gyömbért és a fahéjat. A tejet cukorral felforra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük:180 fokra a sima sütőt, 165 fokra a légkeverésest. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű