Családireceptkönyv.hu

Kata szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók

Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
3-4 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kész tésztalap összetörve (a tésztánál felsoroltakból)
2 dl tej
1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliáscukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál sötét kakaópor
2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
1 dl rum
a tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
csokoládéreszelék vagy tortadara
Elkészítés

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összemorzsoljuk a zsírral. Összegyúrjuk a tojássárgával és annyi tejföllel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyre tesszük, és 1-2 órát pihentetjük.

Három lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral borított tepsi hátán, 180 fokos légkeveréses sütőben, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük mindegyiket. Hagyjuk őket kihűlni.

Kiválasztunk két szép lapot, az lesz a sütemény alja és a teteje. (Óvatosan bánjunk a lapokkal, mert könnyen törnek!) A harmadik lapot kis darabokra törjük, leöntjük a meleg, vaníliás cukorral ízesített tejjel, és félretesszük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaóport és a rumot, végül beleforgatjuk a beáztatott tésztát.

Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük, rákenjük a kakaós krémet, majd óvatosan a tetejére csúsztatjuk a másik lapot, és kissé rányomkodjuk.

Gőz fölött a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral együtt habot verünk (ez kb. 10 perc, hogy a fehérje átmelegedjen), és a felső lapra kenjük. Megszórjuk csokoládéval, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Márti
Hóvirág recept
Hóvirág recept

Kevés tejben feloldunk 5 ek cukrot, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, majd a liszttel csomómentesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a maradék tejet és felforraljuk. Egy tálba összetö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
MADÁRTEJ *
MADÁRTEJ *

A tejet felforraljuk, a tojássárgáját annyi kanál cukorral keverjük össze, amennyi a tojás volt, és egy evőkanál liszttel. Vanílíás cukorral még gazdagítjuk. A forrásban levő tejb...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtökös-mákos pite
Sütőtökös-mákos pite

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hidegen pihentetjük. Sütőtököt, vagy sütöm, vagy főzöm a cukorral, míg elfő a leve.Hozzáadom a gyömbért és a fahéjat. A tejet cukorral felforra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Édi
Brownie
Brownie

A sütőt előmelegítjük:180 fokra a sima sütőt, 165 fokra a légkeverésest. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk