Tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, vagy ráma, 10 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, ½ sütőpor,4 dkg tejföl,
Kenéséhez:
15 20 dkg baracklekvár
Töltelékhez:
40 dkg őrölt mák, 15 dkg cukor, 1 ek méz, 1 db citrom reszelt héja, 1 tk fahéj, 2 dl tej, 2 db tojásfehérje,
Elkészítése:
Előkészítünk egy 20x36 cm magas peremű tepsit. Langyos tejben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sütőporral,porcukorral és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tojássárgáját és a tejfölt,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, három részre osztjuk és kinyújtjuk. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe. A töltelékhez a mákot összekeverjük a fahéjjal. A cukrot a tejjel ,a mézzel és a reszelt citromhéjjal felfőzzük,ezzel a mákot leforrázzuk. Felverjük a tojások fehérjét,belekeverjük a langyos máktöltelékbe Az első tésztaréteget megkenjük lekvárral,majd rásimítjuk a máktöltelék felét ,erre ismét tésztát teszünk,amelyet szintén megkenünk lekvárral,majd rátesszük a mák másik felét .a harmadik tésztalappal befedjük. A tetejét megszurkáljuk és 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük..az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.
Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk. Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük. Ha langyosra h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kadayif tésztát apróbb darabokra tépjük, és az olvasztott vajjal alaposan átitatjuk. Tehetünk még hozzá rózsavizet, fahéjat, kardamont is. Az apróra vágott pisztáciát vagy diót e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle kekszet és az étcsokoládét apróra tördeljük. A vajat, a cukrot, a kakaóport és a tejet jól összekeverjük és lassú tűzön szirupot főzünk belőle. Nem kell forrni hagyni! Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű