Lajos Mari: Házi sütemények című könyvéből készítettem, nagyon finom mutatós süti!
1 dl tej
2 dkg élesztő
20 dkg porcukor
50 dkg liszt
25 dkg margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája + 1 tojás
2-3 evőkanál tejföl
2 üveg magozott meggybefőtt
10 dkg dió
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Az élesztőt a meglangyosított tejben 1 kávéskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a sót, a citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, a diót durvára vágjuk. A maradék porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral és végül a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, megrácsozzuk vele a süteményt, majd 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C), 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, deszkára csúsztatjuk, kockára vagy rombuszokra vágva kínáljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Tészta: A tejben felolvasztjuk a mézet. Összemorzsolni, majd hozzáönteni a tejes mézet és összegyúrni. 4 részre osztjuk és 15 percig pihentetjük. Krém: A tejet a búzadarával...
Elkészítési idő:A lisztet gyúródeszkára szitálta, elkeverte benne a sütőport, és összemorzsolta a zsírral. Hozzáadta a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrta....
Elkészítési idő:A tészta hozzávalóiból 2×4 tojásos kakaós piskótát sütünk egy nagyobb tepsiben. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát kikeverjük a lekvárral, kakaóporral és az aromával, majd vé...
Elkészítési idő: