Lajos Mari: Házi sütemények című könyvéből készítettem, nagyon finom mutatós süti!
1 dl tej
2 dkg élesztő
20 dkg porcukor
50 dkg liszt
25 dkg margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája + 1 tojás
2-3 evőkanál tejföl
2 üveg magozott meggybefőtt
10 dkg dió
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Az élesztőt a meglangyosított tejben 1 kávéskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a sót, a citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, a diót durvára vágjuk. A maradék porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral és végül a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, megrácsozzuk vele a süteményt, majd 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C), 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, deszkára csúsztatjuk, kockára vagy rombuszokra vágva kínáljuk.
Vass Lászlóné receptje.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros vízbe és felfuttatjuk. Amikor felfutott az élesztő akkor egy keverőtálba tesszük az összes hozzávalót és egy kanállal gyors...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűpuha vajat, a cukrot és a citromhéjat 3 perc alatt habosra kevertem a kézi mixerrel, hozzáadtam a citromlevet, vaníliát és a sót, majd a lisztet, mandulát és búzadarát és csak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diót a korpával egy kávédarálóba tesszük és ledaráljuk,majd az eritritet is porrá őröljük.Ezután a tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban majd 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű