A tésztához
25 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 kk sütőpor
0.75 dl natúr joghurt
0.75 dl napraforgó olaj
0.75 dl langyos tej
1 db kisebb tojás
2 csapott ek cukor
1 tk só
1 db tojássárgája (a kenéshez)
A díszítéshez
1 teáskanál pirított szezámmag (vagy lenmag, darálatlan mák,
A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból palacsintát sütünk. A tejszínt felforraljuk egy darab vaníliával. A diót, cukrot és citromhéjat egy tálban összekeverjük, majd leöntjük a tejszí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverjük a sütőport,hozzáadjuk a cukrot,a vaníliás cukrot,a tojást,a vajat és jól összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, felébe a kakaóport bele dolgozzuk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A meleg tejben kevés édesítőszerrel felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet mikróban átmelegítjük, majd átszitáljuk. 2. A kész kovászt összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, ol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kakaós kekszet ledaráljuk és a vaj felével összekavarjuk. Kicsi kerek sütőgyűrűkbe simítjuk. A háztartási kekszet is ledaráljuk és a maradék vajjal összekavarjuk, majd a kakaós r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű