A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.
A tésztához a lisztet vegyítjük a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a víz és az ecet hozzáadásával összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük. Közben...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral és a fahéjjal egy tálban összekeverjük, egy másikban a cukrot és a 3 egész tojást habosra kikeverjük, majd beleforgatjuk a lereszelt sütőtököt és a lisztes k...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA tejet és a tejszínt tegyük fel főni a kókuszreszelékkel és a cukorral és vaníliával, majd forrás után adjuk hozzá a búzadarát. Keverjük el, majd rakjuk rá a fedőt, és hagyjuk pih...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A darabokra vágott, kimagozott sütőtököt megsütjük, majd pürésítjük. 2. Egy tálban összekeverjük a pürésített sütőtököt, a tojásokat, a mézet és a vaníliát. 3. Egy másik tálba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű