40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg Rama margarin
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
az almás töltelékhez:
1,5 kg savanykás alma
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
1-2 evőkanál darált háztartási keksz
a vaníliás krémhez
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 púpos evőkanál liszt
3 dl tej
15 dkg Rama margarin
10 dkg porcukor
a tetejére:
porcukor
Először a tésztát állítottam össze: a lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is.
Beledaraboltam a margarint, összemorzsoltam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel egynemű tésztává állítottam össze.
A tésztát három részre osztottam, folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tettem.
Az almás töltelékhez az almát héjastól lereszeltem, és egy nagy lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároltam (legközelebb hámozni fogom az almát, picit érezhető volt a töltelékben az almahéj).
A lábas egyik oldalát kicsit megemelve hagytam, hogy a lé a lábas mélyebben lévő részében összegyűljön, teljes hűlés után a levet leöntöttem róla és az almához kevertem egy kis kekszmorzsát (a levet pedig jóízűen megittam :).
Amíg hűlt az alma, elkészítettem a vaníliás krémet: a tojásokat elkevertem a kétféle cukorral és a liszttel, majd a tejet is hozzáöntve, habverővel állandóan keverve, kis lángon sűrűre főztem.
A margarint habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzáadtam a kihűlt főzött krémet, és gépi habverővel szép krémesre kevertem.
A hűtőből kivett tésztacipókat finoman átgyúrtam, majd újra cipóvá formázás után a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtottam, és zsírozott, lisztezett tepsi hátulján megsütöttem a három lapot (előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 13-15 perc).
Miután a lapok is kihűltek, összeállítottam a tésztát: a tepsibe tettem egy lapot, ráhalmoztam az almát, szépen elegyengettem, erre került a második lap, rá a vaníliás krém, szintén elsimítva, erre pedig a harmadik lap.
Egy éjszakán át hűtőben pihent, másnap kockákra vágva és porcukorral meghintve tálaltam.
A meggyléből, cukorból, fahéjból, pudingporból krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, tepsibe rakjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a szokott módon kevés tejben megfuttatom. A lisztet a margarinnal(vagy zsírral) elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, a megkelt élesztőt. Tejjel, tejföllel összegyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVizes piskóta Ugyanúgy készül, mint a rendes piskóta, csak vékony kell, hogy legyen. Ahogy kiborítottuk a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt és még azon melegen kiszaggatjuk, sűrűn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a karamellt készítjük el. Az összes hozzávlóját egy tapadásmentes edénybe tesszük és alacsony lángon kb 2 órán át főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd kihűtjük. A karamel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű