Pentru mamaliga pripita:
aprox 300 g faina de malai
1,5 l apa
1 lingurita sare
Pentru chiftelute:
500 g carne tocata (poate fi de porc, amestec, pui, curcan, etc)
1 cartof potrivit sau 2 mai mici
2 felii de paine, fara coaja, mai veche de 1 zi sau 1 chifla
50- 100 g cascaval ras
2 oua
4- 5 catei de usturoi sau usturoi verde
1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
1 legatura de marar verde, tocat marunt
1 ceapa sau 1 legatura de ceapa verde
sare
piper
faina
ulei pentru prajit
Pentru sos:
1 ceapa
1 cutie de rosii pasate (500 g)
1 lingurita zahar
1 lingurita busuioc
1 foaie de dafin
sare
piper
ulei
Pentru mamaliga:
o mamaliga buna se obtine intr-un ceaun. Daca nu aveti (ca mine!) atunci puneti apa la fiert, intr-un vas. Cand apa este fierbinte, adaugati sarea si presarati putina faina de malai.
La primele clocote, puneti sub forma de ploaie cate o mana de malai, amestecand continuu cu un facalet sau un tel sub forma de para, reducand focul la mic. Deoarece faina de porumb se ingroasa la fiert, cand vi se pare destul de deasa nu mai adaugati faina, dar continuati sa amestecati mai departe, aducand cu facaletul mamaliga dinspre peretii vasului, spre centru.
Procedati asa pana ce mamaliga este destul de fiarta si ingrosata (aproximativ 15 min) apoi, luati vasul de pe foc. Mamaliga pripita are o consistenta mai moale decat cea fiarta.
Pastrati la cald.
Pentru chiftelute:
Treceti de doua ori carnea prin masina de tocat (daca nu folositi carne gata tocata) impreuna cu cartoful, usturoiul, ceapa (ceapa verde) si verdeata. Adaugati painea (chifla) inmuiata in apa si stoarsa bine, cascavalul ras, ouale si potriviti de sare si piper, dupa gust.
Formati bilute de marimea potrivita (sau dorita), treceti-le prin faina si rumeniti-le de jur-imprejur, in ulei incins.
Pentru sos:
Caliti ceapa tocata in 2- 3 linguri de ulei incins si tot atata apa, pana se inmoaie usor. Adaugati rosiile pasate sau taiate cubulete cu sosul de rosii cu tot, putina apa si fierbeti acoperit, la foc mic, 20 min.
Puneti foaia de dafin, zaharul, busuiocul, lasati inca 5 min pe foc, iar la sfarsit, potriviti de sare si piper, dupa gust. Inglobati chiftelele prajite si lasati sa dea cateva clocote.
Serviti calde -mamaliguta- alaturi de chiftele si sos.
carne tocata (poate fi de porc, amestec, pui, curcan, etc)
A burgonyát és a megtisztított hagymát durvára reszeljük. A húst, ecetet, paradicsompürét, tojást és fűszereket hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük. Fasírt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A húst alaposan megtisztítjuk, majd kb. 1,5*1,5 cm-es kockára vágjuk. Kicsit hagyjuk lecsöpögni. 2. Az olajat felforrósítjuk, majd a husit rádobjuk, és fehéredésig pároljuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sertéshúst szeletekre vágom és kiklopfolom, majd a szeletek mindkét oldalát besózom. Kb. fél liter tejben 4-5 gerezd fokhagymát zúzok össze, belerakom a besózott hússzeleteket és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húsból, tojással, sóval, borssal, pirospaprikával, vízben áztatott zsemlével, fokhagymával egybe fasírtot készítek, a közepébe főtt tojást teszek és kizsírozott tepsibe ra...
Elkészítési idő: 20 Nehézség: Könnyű