Családireceptkönyv.hu

RIZZSEL TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL (Yalanci dolma)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


24 szőlőlevél
10 dkg darált hús
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 marék mazsola
1 marék pisztácia
1 csipetnyi őrölt fahéj
3 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
só és bors

Elkészítés:


A mazsolát langyos vízben áztatjuk.
A szőlőleveleket sós vízben megforrázzuk, szalvétán lecsurgatjuk és megszárítjuk. A leveleket a száruknál megfogva emelgetjük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst és a rizst, rövid ideig együtt pároljuk, majd 5 dl vízzel és a fél citrom levével felöntjük. 10 percig főzzük, majd a beáztatott és lecsurgatott mazsolát, az őrölt fahéjat beletesszük, megsózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a pisztáciát és addig főzzük, míg a levét el nem fővi.
Ezt a tölteléket azután a szőlőlevelekbe csavarjuk, majd a leveleket fogpiszkálóval fűzzük össze.
Kevés olajon fedő alatt 20 percig sütjük, időnként kevés vizet öntve alá. Majd tálaló tálra tesszük és felszolgáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A mohamedán országokban általában birkahússal készítik. A töltelékbe azonban nemcsak húst, hanem halat vagy gombát is tehetünk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsanna
Töltött káposzta
Töltött káposzta

A hozzávalókat összekeverem, só, bors ízlés szerint. Egy nagyon picit sósabb legyen, mint ahogy szeretnénk, mert a rizs majd felfogja. A tölteléket betekerjük a levélbe, egy kg-b...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Cinke
Cinke

A krumplit sós vízben puhára főzzük, a vizet nem öntjük le róla, hanem abban kanállal összetörjük, aztán annyi lisztet adunk hozzá, hogy olyan sűrű legyen, mint a krumplipüré. H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Ementális burgonyafasírt
Ementális burgonyafasírt

Elkészítése: A burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Mikor elkészült összetörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, a lisztet, az olajat és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk