24 szőlőlevél
10 dkg darált hús
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 marék mazsola
1 marék pisztácia
1 csipetnyi őrölt fahéj
3 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
só és bors
A mazsolát langyos vízben áztatjuk.
A szőlőleveleket sós vízben megforrázzuk, szalvétán lecsurgatjuk és megszárítjuk. A leveleket a száruknál megfogva emelgetjük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst és a rizst, rövid ideig együtt pároljuk, majd 5 dl vízzel és a fél citrom levével felöntjük. 10 percig főzzük, majd a beáztatott és lecsurgatott mazsolát, az őrölt fahéjat beletesszük, megsózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a pisztáciát és addig főzzük, míg a levét el nem fővi.
Ezt a tölteléket azután a szőlőlevelekbe csavarjuk, majd a leveleket fogpiszkálóval fűzzük össze.
Kevés olajon fedő alatt 20 percig sütjük, időnként kevés vizet öntve alá. Majd tálaló tálra tesszük és felszolgáljuk.
A mohamedán országokban általában birkahússal készítik. A töltelékbe azonban nemcsak húst, hanem halat vagy gombát is tehetünk.
A zöldségeket tisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Kevés olajon sóval, babérlevéllel, fedő alatt elkezdjük dinsztelni. Közben a darált húst a tojással, sóval, borssal, pirosp...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Ez az isteni, amolyan család kedvence-étel szerintem akkor a legfinomabb, ha römertopfban készül. És mivel ez a szép és praktikus edény nagyon kényes, célszerű sütés előtt fél n...
Elkészítési idő: kb 3 óra Nehézség: KözepesA hagymat aprora, a hust kissebb kockakra vagjuk. Olajon a hagymat uvegesre paroljuk, hozzadjuk a felkockazott hust, es egyutt kavarjuk ameddig a hus kifeheredik. Fuszerezzuk: so...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA húst sózzuk, borsozzuk. Kakukkfűvel fűszerezzük, és forró olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szálra vágott vöröshagymát, a konyakot, a paradicsompürét, és kevés vizet. Fedő alatt p...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű