-1,5-2 kg cartofi
-450-500 g bacon/piept de porc afumat /kaizer/costita afumata, taiat bastonase
-50 g unt
-3-4 cepe, feliate pestisor
-1-2 catei de usturoi, tocati + 1 catel de usturoi, intreg
-150 ml vin alb, optional
-1 Reblochon (+/-500 g)- sau Camembert si/sau Brie
-250 ml smantana/crème fraîche
-sare
-piper, proaspat macinat
-condimente la alegere si dupa preferinte: cimbru (facultativ), ierburi de Provence, maghiran, oregano, etc.
Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm.
Puneti-i la fiert in apa sarata doar pana se inmoaie un pic ( cca 5 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba).
Scurgeti si lasati in asteptare.
• La fel de bine puteti si sa fierbeti cartofii in coaja, sa-i scurgeti, curatati si apoi sa-i feliati rondele sau sa-i fierbeti 20 min la aburi- cat sa ramana al dente.
Intre timp, prajiti baconul pana se rumeneste frumos. Scoateti-l intr-un bol si dati deoparte.
• Optional, in grasimea lasata de bacon puteti sota rondelele de cartofi bine scurse doar cat sa se aureasca. Scoateti-I din grasime si lasati-i la racit.
Separat, fie in grasimea ramasa de la prajirea baconului ( daca nu sotati cartofii) sau in cca 30 g unt incins, caliti ceapa taiata pestisor pana se inmoaie, adaugand la sfarsit, in ultimele 2 min si usturoiul tocat.
• Facultativ, turnati vinul peste ceapa inmuiata si lasati descoperit pana se evapora vinul si ceapa se caramelizeaza frumos. In acest caz, adaugati usturoiul tocat, tot in ultimele 2 min de a opri focul. Dati deoparte.
Frecati cu catelul de usturoi intreg un vas termorezistent, atat fundul, cat si peretii, apoi ungeti-l cu unt, inclusive peretii laterali.
Formati un prim strat de cartofi, asezand feliile una langa alta, eventual usor suprapuse, imbracand si marginile.
Presarati cu sare, piper si alte condimente preferate ( am folosit ierburi de Provence).
Distribuiti apoi uniform, in straturi succesive, ceapa cu usturoiul si baconul prajit.
Stropiti cu smantana/crème fraîche si acoperiti cu un alt strat de cartofi pe care il condimentati.
Continuati in acest fel cu asezarea straturilor, avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi condimentati.
Reblochon-ul/Camembert si/sau Brie il curatati usor de coaja cu lama unui cutit.
Taiati rotita in doua pe orizontala, apoi, functie de grosimea acestora, il puteti si felia.
Puneti bucatile de Reblochon cu coaja in sus peste cartofi, stropiti totul cu smantana/ crème fraîche si presarati cu restul de unt taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce cartofii sunt facuti, frumos rumeniti si cascavalul este topit.
• Daca cascavalul se rumeneste prea repede, acoperiti vasul termorezistent cu o hartie de copt/folie de aluminiu.
Serviti cat este cald, alaturand o salata de sezon sau muraturile preferate ( am servit cu o muratura de ardei iute umplut cu stafide).
A hozzávalókat összekeverjük,kisebb gombócokat formázunk. Egy tálcára rakjuk,majd egyenként lisztbe forgatjuk és forró olajban aranysárgára sütjük. Nálunk általában a húsos é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kelkáposztát 4 felé vágjuk, torzsáját kivágjuk (úgy, hogy azért a negyed fej ne essen szét), annyi sós vízbe tesszük fel főzni, hogy a víz ellepje. A hagymát megpuco...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűHagymát dinsztelünk, fokhagymával, házi zöldségkeverékkel és egy kevés őrölt pirospaprikával megszórjuk, majd jöhet a kétféle zöldbab, sárgarépa, petrezselyem, zeller is, és párolj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűKb. 3×3 centiméteres kockákra vágjuk a burgonyát, és a hagymát. A húst és a szalonnát kisujjnyi darabokra szeleteljük. A kolbászt hosszában elfelezzük majd felszeleteljük. A papri...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű