Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a torta aljához:
25 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg egész hántolt mandula
10 dkg vaj
néhány csepp mandulakivonat (elhagyható)
a krémhez:
1 kg friss eper
30 dkg porcukor
40 dkg görög joghurt
25 dkg mascarpone
a tetejére:
6 lapzselatin
1/2 citrom kifacsart leve
1,5 dl víz
50 dkg epret megszórunk 20 dkg porcukorral. Összekeverjük, botmixerrel pürésítjük, majd lekvár sűrűségűre beforraljuk és hűlni hagyjuk.
A vajat megolvasztjuk. A kekszet zacskóba tesszük, konyharuhába tekerjük és sodrófával összetörjük. A mandulát darabosra aprítjuk. A kekszet és a mandulát összekeverjük, majd hozzáöntjük a vajat. Tehetünk bele néhány csepp mandulakivonatot is. Villával összedolgozzuk és a tortaformába nyomkodjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.
4 lapzselatint - amit előzőleg beáztattunk - fél dl forró vízben feloldunk, és a már előzőleg elkészített, hideg eperhez adjuk. Ezután belekeverjük a görög joghurtot.
A mascarponét tálba tesszük, kézi habverővel fél perc alatt átkeverjük, közben 5 dkg porcukrot szórunk bele. Hozzáöntjük a joghurtos epret és összekeverjük. Ha nem találjuk elég édesnek, tehetünk bele még porcukrot. Ráöntjük a kekszes alapra, megrázogatjuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a zselét a tetejére. A maradék 2 zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A maradék fél kg epret megmossuk, lecsumázzuk, felszeleteljük,
és elhelyezzük a a joghurtos krém tetején. Kisebb lábosban felforrósítunk 1 dl vizet, beleteszünk 5 dkg porcukrot és a citromlét. Levesszük a tűzről, és egyenként beletesszük a lecsöpögtetett zselatinlapokat. Miután kihűlt, az eperrel kirakott tortára öntjük.
(Ez a mennyiség nem fedi be teljesen az epreket, de összetartja őket.) A kész tortát kb. két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vizes késsel a gyűrű mentén óvatosan elválasztjuk a tortát a formától, majd ezután levesszük a gyűrűt. Vizes késsel szeleteljük.
A tojás sárgáit először magában, majd a tejet hozzáadva jól kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a cukrot és a lisztet. Ezeket folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, forrástó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókuszreszeléket egy serpenyőben gyakran átforgatva kissé megpirítjuk. Robotgépben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, a vanília kivonattal és a sóval. Amikor már kellően habos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, és egy tortaforma aljára öntjük. Körbe-körbe kirakjuk a körtegerezdekkel. A tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval sim...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű