Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a torta aljához:
25 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg egész hántolt mandula
10 dkg vaj
néhány csepp mandulakivonat (elhagyható)
a krémhez:
1 kg friss eper
30 dkg porcukor
40 dkg görög joghurt
25 dkg mascarpone
a tetejére:
6 lapzselatin
1/2 citrom kifacsart leve
1,5 dl víz
50 dkg epret megszórunk 20 dkg porcukorral. Összekeverjük, botmixerrel pürésítjük, majd lekvár sűrűségűre beforraljuk és hűlni hagyjuk.
A vajat megolvasztjuk. A kekszet zacskóba tesszük, konyharuhába tekerjük és sodrófával összetörjük. A mandulát darabosra aprítjuk. A kekszet és a mandulát összekeverjük, majd hozzáöntjük a vajat. Tehetünk bele néhány csepp mandulakivonatot is. Villával összedolgozzuk és a tortaformába nyomkodjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.
4 lapzselatint - amit előzőleg beáztattunk - fél dl forró vízben feloldunk, és a már előzőleg elkészített, hideg eperhez adjuk. Ezután belekeverjük a görög joghurtot.
A mascarponét tálba tesszük, kézi habverővel fél perc alatt átkeverjük, közben 5 dkg porcukrot szórunk bele. Hozzáöntjük a joghurtos epret és összekeverjük. Ha nem találjuk elég édesnek, tehetünk bele még porcukrot. Ráöntjük a kekszes alapra, megrázogatjuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a zselét a tetejére. A maradék 2 zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A maradék fél kg epret megmossuk, lecsumázzuk, felszeleteljük,
és elhelyezzük a a joghurtos krém tetején. Kisebb lábosban felforrósítunk 1 dl vizet, beleteszünk 5 dkg porcukrot és a citromlét. Levesszük a tűzről, és egyenként beletesszük a lecsöpögtetett zselatinlapokat. Miután kihűlt, az eperrel kirakott tortára öntjük.
(Ez a mennyiség nem fedi be teljesen az epreket, de összetartja őket.) A kész tortát kb. két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vizes késsel a gyűrű mentén óvatosan elválasztjuk a tortát a formától, majd ezután levesszük a gyűrűt. Vizes késsel szeleteljük.
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral ibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat (egyszerre!) belekeverjük. Egy külön e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta Sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját is kókuszvirág cukorral habosra v...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojást a cukorral jól elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, ezzel is elkeverjük, majd mehet bele a szódabikarbónával elkevert liszt. A tejföllel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a tejjel kikeverjük, apránként belekeverjük a lisztet is, sót, cukrot, olajat. Pihentetjük, majd felöntjük a szódával. Híg tésztát kell kapnunk. Olajozott serpenyőben s...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz