Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a torta aljához:
25 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg egész hántolt mandula
10 dkg vaj
néhány csepp mandulakivonat (elhagyható)
a krémhez:
1 kg friss eper
30 dkg porcukor
40 dkg görög joghurt
25 dkg mascarpone
a tetejére:
6 lapzselatin
1/2 citrom kifacsart leve
1,5 dl víz
50 dkg epret megszórunk 20 dkg porcukorral. Összekeverjük, botmixerrel pürésítjük, majd lekvár sűrűségűre beforraljuk és hűlni hagyjuk.
A vajat megolvasztjuk. A kekszet zacskóba tesszük, konyharuhába tekerjük és sodrófával összetörjük. A mandulát darabosra aprítjuk. A kekszet és a mandulát összekeverjük, majd hozzáöntjük a vajat. Tehetünk bele néhány csepp mandulakivonatot is. Villával összedolgozzuk és a tortaformába nyomkodjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.
4 lapzselatint - amit előzőleg beáztattunk - fél dl forró vízben feloldunk, és a már előzőleg elkészített, hideg eperhez adjuk. Ezután belekeverjük a görög joghurtot.
A mascarponét tálba tesszük, kézi habverővel fél perc alatt átkeverjük, közben 5 dkg porcukrot szórunk bele. Hozzáöntjük a joghurtos epret és összekeverjük. Ha nem találjuk elég édesnek, tehetünk bele még porcukrot. Ráöntjük a kekszes alapra, megrázogatjuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a zselét a tetejére. A maradék 2 zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A maradék fél kg epret megmossuk, lecsumázzuk, felszeleteljük,
és elhelyezzük a a joghurtos krém tetején. Kisebb lábosban felforrósítunk 1 dl vizet, beleteszünk 5 dkg porcukrot és a citromlét. Levesszük a tűzről, és egyenként beletesszük a lecsöpögtetett zselatinlapokat. Miután kihűlt, az eperrel kirakott tortára öntjük.
(Ez a mennyiség nem fedi be teljesen az epreket, de összetartja őket.) A kész tortát kb. két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vizes késsel a gyűrű mentén óvatosan elválasztjuk a tortát a formától, majd ezután levesszük a gyűrűt. Vizes késsel szeleteljük.
A kivajazott tepsit ostyalappal kibéleljük . 6 tojásfehérjét habosra keverünk 25 dkg cukorral. Hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, 4 kanál zsemlemorzsát, 20 dkg darált diót és fél c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűNagyon gyors és egyszerű süti, 30-35 perc alatt kész. Kapcsold be a sütőt, hogy felmelegedjen kb. 200-220 fokra. Vajazd ki a tepsit. A meghámozott almákat reszeld le, fahéjas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalokat a lekvár kivételével jól össze dolgozzuk,a tepsit ki béleljük sütöpapiral ésa tésztát ki nyujtjuk és beleteszük.a tepsibe Lékvárral megkenjük A 6 tojás fehérjét ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKrém: 1 cs. margarin, 20 dkg porcukor habosra keverjük, belekeverünk 25 dkg túrót és a kihűlt tésztára kenjük. 7 dl mirindát 2 cs. vaníliás pudinggal sűrűre főzzük, és ha kihűlt...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Közepes