0,5 liter mandula tej (más tej is jó)
20 dkg datolya (mag nélkül mérve)
3 dkg gari (cassava dara)
3 dkg tápióka keményítő
1 csapott ek. vaníliás édesítő
1/4-1/2 tk. só
+
3 dl mandulatejszín (más tejszín vagy kókuszkrém is jó)
10 dkg étcsoki (tej-, cukor- és szójamentes)
6-8 dkg sós kesudió durvára törve
A datolyát, a tejet, a tápióka keményítőt, a vaníliás édesítőt, a sót és a garit tedd turmixgépbe és keverd teljesen simára. Öntsd egy kis fazékba, alacsony lángon kevergetve főzd sűrűre, akkor jó, ha picit nyúlós az állaga, mint az igazi karamellnek és sűrű. Ha kész öntsd vissza a turmixgépbe és még egyszer keverd át, így jó krémes lesz az állaga, majd tedd félre hűlni. Közben készítsd el a csoki réteget. A csokit vízgőz felett olvaszd meg, öntsd egy sütőpapírra és kend szét nagyon vékonyra, tortaszedő lapáttal nagyon egyszerű. Késsel vagy pizzavágóval vágd fel csíkokra, amikor megszilárdul a csoki, könnyű lesz eltörni. Nekem volt hely a fagyasztómban, egy tálcára tettem és betettem oda megszilárdulni. A kesudiót tedd egy zacskóba és sodrófával hengergesd át többször, hogy nagyobb darabokra törjön. Amikor a karamelles krém kihűlt, verd fel a tejszínt és forgasd össze a krémmel, kóstold meg, ha esetleg szükséges édesítheted, szerintem elég édes a datolya. Egy őzgerincformát vagy hasonló nagyságú más hosszúkás formát bélelj ki folpackkal, az aljára szórj egy réteget a kesudióból, erre kanalazz egy réteg karamellkrémet, tegyél rá pár szelet csokit, megint krémet, csokit, a közepére a maradék kesudiót és így folytasd, míg tele nem lesz a forma, a tetejére krém kerüljön. Tedd fagyasztóba 5-6 órára, ha tovább marad bent, akkor tálalás előtt 10-15 perccel vedd ki, hogy szeletelhető legyen. Borítsd egy tálcára, húzd le róla a folpackot , szeletled vékonyra.
Törjük fel a tojásokat és tegyük külön edénybe a sárgáját és külön a fehérjét. A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, jobb ha porcukrot használunk mert hamarabb elolvad. A tojás f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent egy tálba teszünk, az élesztőt pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk és könnyen nyújtható tésztát készítünk. A tésztát 4 részre osztjuk. Első lap tepsibe, megkenjük lek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beleteszünk egy csipet sót és a hideg túrót. Az egészet jól összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel lisztezett nyújtódes...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű