Az egyes számú piskóta hozzávalói:
4 tojás (M)
32 g csokis fehérjepor
25 g keserű kakaópor
pici só
60-70 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 13 édesítőtabletta porítva
késhegynyi szódabikarbóna
A másik piskótaváltozat fehérjepor nélküli, ehhez 30 g zabpehelylisztre, és 20 g keserű kakaóporra van szükség, a többi összetevő megegyezik. Aki szeretné, ízesítheti narancshéjjal a tésztát.
A kakaós piskótát kétféle módon készítheted el. Fontos tudnivaló, hogy a zab alapvetően nem tartalmaz glutént, a feldolgozás során azonban nehezen kerülhető el a gluténszennyeződés. A súlyosabb gluténérzékenységben, cöliákiában szenvedőknek tehát a zabpehelyliszt is kerülendő. Nekik javaslom az első változatot, illetve azoknak, akik minél szénhidrátszegényebben és fehérjedúsabban készítenék el a sütit. Az anyagmennyiségek mindenhol egy kisebb (20*30 cm) tepsire vonatkoznak.
A piskóta elkészítése mindkét változat esetében azonos. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéket a csipet sóval verd kemény habbá, a sárgájákat az édesítővel habosítsd ki. Alaposan keverd össze a szárazanyagokat. A tojássárgájás habhoz forgasd a fehérjehabot, majd óvatosan, részletekben a kakaóporos keveréket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen oszlasd el a tésztát, majd 170-180°C-on, körülbelül 15 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd. Miután elkészült, nyitott sütőajtónál a sütőben hagyd kihűlni.
A krémhez 800 g zsírszegény vagy sovány túró, egy kevés őrölt vanília vagy vaníliás xilit, és ízlés szerint 200-250 gramm cukornak megfelelő édesítő (nálam 40 tabletta porítva) szükséges. Ha túlságosan sűrű a túrókrém, adhatsz hozzá néhány kanál kefirt vagy kókusztejet, ha túl lágy, adj hozzá zabkorpát vagy útifű maghéjat (gluténmentes süti esetén az utóbbi), hogy szépen megálljon. Még fehérjedúsabb a süti, ha a túrókrémhez is adsz 1-2 adag (egy adag általában 20-25 g) tejsavó fehérjeport. A túrót botmixerrel pépesítsd vagy villával törd át, majd alaposan turmixold össze a többi hozzávalóval, és egyenletesen oszlasd el a kihűlt piskótán.
A legfelső réteget készítheted narancslével, vagy cukormentes narancsszörp és ásványvíz keverékével (a szörp előnye, hogy kalóriamentes, viszont a narancslé természetes). Összesen 7 dl folyadékra van szükség, ezt főzd fel 2 csomag vaníliás pudingporral (gluténérzékenyek garantáltan gluténmentes pudingport válasszanak, az Aldiban kapható normál pudingpor pl. ilyen), és miután langyosra hűlt, kanalazd a túrókrémre.
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, a többi hozzávalót is hozzáadjuk és meggyúrjuk a tésztát. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, de vigyázzunk, ne lágyuljon el. Mikor...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, 1 kanál tejfölben elkevert tojássárgájával, hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat mixerrel összekeverem, egy közepes tortaformát kivajazok és lisztezek (vagy szilikonformát használok), és tűpróbáig sütöm 180 fokon. Még három nap után is puha és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókusztejgyártásnál maradt kókuszreszelékem, kb. 15 dkg.Gondoltam, sütök belőle egy csokis valamit kisfiamnak.6 tojást szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem géppel.Ebb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű