Az egyes számú piskóta hozzávalói:
4 tojás (M)
32 g csokis fehérjepor
25 g keserű kakaópor
pici só
60-70 g cukornak megfelelő édesítő, nálam 13 édesítőtabletta porítva
késhegynyi szódabikarbóna
A másik piskótaváltozat fehérjepor nélküli, ehhez 30 g zabpehelylisztre, és 20 g keserű kakaóporra van szükség, a többi összetevő megegyezik. Aki szeretné, ízesítheti narancshéjjal a tésztát.
A kakaós piskótát kétféle módon készítheted el. Fontos tudnivaló, hogy a zab alapvetően nem tartalmaz glutént, a feldolgozás során azonban nehezen kerülhető el a gluténszennyeződés. A súlyosabb gluténérzékenységben, cöliákiában szenvedőknek tehát a zabpehelyliszt is kerülendő. Nekik javaslom az első változatot, illetve azoknak, akik minél szénhidrátszegényebben és fehérjedúsabban készítenék el a sütit. Az anyagmennyiségek mindenhol egy kisebb (20*30 cm) tepsire vonatkoznak.
A piskóta elkészítése mindkét változat esetében azonos. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéket a csipet sóval verd kemény habbá, a sárgájákat az édesítővel habosítsd ki. Alaposan keverd össze a szárazanyagokat. A tojássárgájás habhoz forgasd a fehérjehabot, majd óvatosan, részletekben a kakaóporos keveréket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen oszlasd el a tésztát, majd 170-180°C-on, körülbelül 15 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd. Miután elkészült, nyitott sütőajtónál a sütőben hagyd kihűlni.
A krémhez 800 g zsírszegény vagy sovány túró, egy kevés őrölt vanília vagy vaníliás xilit, és ízlés szerint 200-250 gramm cukornak megfelelő édesítő (nálam 40 tabletta porítva) szükséges. Ha túlságosan sűrű a túrókrém, adhatsz hozzá néhány kanál kefirt vagy kókusztejet, ha túl lágy, adj hozzá zabkorpát vagy útifű maghéjat (gluténmentes süti esetén az utóbbi), hogy szépen megálljon. Még fehérjedúsabb a süti, ha a túrókrémhez is adsz 1-2 adag (egy adag általában 20-25 g) tejsavó fehérjeport. A túrót botmixerrel pépesítsd vagy villával törd át, majd alaposan turmixold össze a többi hozzávalóval, és egyenletesen oszlasd el a kihűlt piskótán.
A legfelső réteget készítheted narancslével, vagy cukormentes narancsszörp és ásványvíz keverékével (a szörp előnye, hogy kalóriamentes, viszont a narancslé természetes). Összesen 7 dl folyadékra van szükség, ezt főzd fel 2 csomag vaníliás pudingporral (gluténérzékenyek garantáltan gluténmentes pudingport válasszanak, az Aldiban kapható normál pudingpor pl. ilyen), és miután langyosra hűlt, kanalazd a túrókrémre.
A tésztához a lisztet, kakaóport, sót, cukrot, vaníliás cukrot és sütőport egy tálba szitáljuk, morzsoljuk el benne a szoba hőmérsékletű vajat. Hozzáreszeljük a citromhéjat,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba először a cukrot az egész tojással és az olajjal fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a lisztet, a szódabikarbonát és a joghurtot. Kézi mixer segítségével ezt is jól...
Elkészítési idő: 10+25 perc Nehézség: KönnyűA túrót a tojással, a búzadarával és a csipetnyi sóval alapossan összedolgozunk, és legalább 30 percig pihentetjük. Enyhén sós, lobogóan forró vízben, kb 5 perc alatt kifőzzük a g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a tojással összekavarom, és hozzáadom a sütőporos lisztet. ENNYI! Ez a mennyiség egy nagy sütőtepsi méretű adaghoz elegendő!
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű