Hozzávalók egy 23 cm-es tortához (12 szelet):
4 tojás
150 g xilit, ebből 60 g házi vaníliás (90 g CH)
100 ml víz
200 g olvasztott margarin/kókuszzsír
180 g tk. búzaliszt (109,98 g CH)
60 g darált dió
60 g búza finomliszt (42,24 g CH)
10 g holland kakaópor (1,4 g CH)
1 tk fahéj - elhagyható
fél citrom lereszelt héja - elhagyható
10 g sütőpor
1 csipet só
A margarint megolvasztjuk és félretesszük. Egy tálba kimérjük a liszteket, a diót és a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vizet és a margarint, apránként beledolgozzuk a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Megfelezzük a tésztát, az egyik feléhez hozzáadjuk a fahéjat és a kakaót, a másikhoz pedig a citromhéjat. Az előkészített tortaforma közepére először két evőkanál vaníliás tésztát halmozunk, majd ennek a közepére két kakaósat. Ezt addig folytatjuk, amíg a keverékek el nem fogynak. Óvatosan megrázogatjuk a formát, hogy szépen elterüljön a massza, és 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Előázatjuk a datolyát és az aszalt szilvát is min. 3-4 órára, a diót/pekán diót min. 24 órára, míg a kesu diót min. 10-12 órára. (A mandulát úgyszintén, kivéve, ha bolti darált man...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk az összetevőket majd kúp alakokat formázunk. A gabonapelyheket beletűzdeljük alulról felfelé indulva, porcukorral hintjük. Tálalásig hűtőbe tesszük
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as). 3. E...
Elkészítési idő: 45 Nehézség: KönnyűAnnyi tejfellel gyurtam össze hogy közepes keménységü tésztát kapjak Letakarva pihentettem fél orát majd vékonyra nyujtottam Derelyemetszövel kisujjnyi vastagságu csikokat vágtam...
Elkészítési idő: 25 Nehézség: Könnyű