Hozzávalók egy 23 cm-es tortához (12 szelet):
4 tojás
150 g xilit, ebből 60 g házi vaníliás (90 g CH)
100 ml víz
200 g olvasztott margarin/kókuszzsír
180 g tk. búzaliszt (109,98 g CH)
60 g darált dió
60 g búza finomliszt (42,24 g CH)
10 g holland kakaópor (1,4 g CH)
1 tk fahéj - elhagyható
fél citrom lereszelt héja - elhagyható
10 g sütőpor
1 csipet só
A margarint megolvasztjuk és félretesszük. Egy tálba kimérjük a liszteket, a diót és a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vizet és a margarint, apránként beledolgozzuk a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Megfelezzük a tésztát, az egyik feléhez hozzáadjuk a fahéjat és a kakaót, a másikhoz pedig a citromhéjat. Az előkészített tortaforma közepére először két evőkanál vaníliás tésztát halmozunk, majd ennek a közepére két kakaósat. Ezt addig folytatjuk, amíg a keverékek el nem fogynak. Óvatosan megrázogatjuk a formát, hogy szépen elterüljön a massza, és 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A kiflit karikázzuk fel. ( én a karikákat még elfeleztem ) A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Az egészet összed...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA tepsit kivajazzuk, félretesszük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a kivajazott tepsibe belenyomkodjuk, egyenletesen. A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgákat, a cukrokat, liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet a tojással, a sütőporral, a cukorral, a zsírral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a kakaóval és annyi tejföllel vagy tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen formálható legye...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz