A gombóchoz:
• 50 dkg darált sertéshús (dagadó, vagy apró hús)
• 2 db tojás
• 3 evőkanál zsemlemorzsa
• só, őrölt fehér bors
• delikát ételízesítő
• őrölt szerecsendió
A mártáshoz:
• 2 db közepes fej vöröshagyma
• csipet só
• pici őrölt köménymag
• őrölt fehér bors
• késhegynyi szódabikarbóna
• jó minőségű őrölt pirospaprika
• 3 dl víz, vagy maradék húsleves (amennyiben, nem húslevessel csináljuk)
• 1 db húsleves kocka
• 4 és 1/2 dl tejföl
• 2 evőkanál olaj
A sűrítéshez:
• tetszés szerint, liszt, ételsűrítő
Elkészítés
A gombóchoz valókat jól összedolgozzuk, vizes kézzel dió nagyságú gombócokat készítünk, és egy tányéron, vagy deszkán félretesszük, elkészítjük a mártást.
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, csipet sót teszünk rá, és mikor már üvegesedik, rátesszük a szódabikarbónát. Tűzről lehúzva belekerül a köménymag, a bors, a pirospaprika, és felöntjük a vízzel, vagy a húslevessel, amikor felforr, belerakjuk a gombócokat.
30 perc után besűrítjük a tejföllel, és a választott sűrítővel. Forrás után, már nem kell tovább főzni. Finom nokedlival, esetleg csőtésztával tálaljuk.
Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szint...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagadó: Elkészítjük a tölteléket, összekeverjük a hozzávalókat: a darált húst, a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a nagyobb kockákra vágott szalonnát, a finomra vágott petrez...
Elkészítési idő: 165 perc Nehézség: Közepes1. A hagymát vágd kis kockákra, s fonnyaszd meg 5 dkg zsíron. 2. A zsemléket áztasd tejbe, majd jól nyomkodd ki; végül a hagymával, valamint az elhabart tojásokkal együtt add...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKét evőkanál olajat hevítünk. Megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Beletesszük a darált húst, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor a húsdarabok itt-ott barnulni kezd...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű