Két féle alapból is elkészíthető
Tészta: ( Ha mézes- lapos tésztából akarjuk készíteni):
50 dkg liszt,
½ csomag sütőpor,
késhegynyi szódabikarbóna,
15 dkg porcukor,
7,5 dkg zsír,
1- 1,25 dl tej,
2 evőkanál méz,
1 egész tojás.
2 lapot sütünk 32x40 cm-es tepsi hátulján.
Piskóta: (Ha piskóta alapú süteményt akarunk készíteni):
4 db tojás,
8 evőkanál cukor,
5 evőkanál víz,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
6 evőkanál dió.
2 lapot sütünk 32x40 cm a tepsi hátlapján.
KRÉM-I:
7 dcl tej
2 vaníliás pudingpor
2 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg cukor
2 vaníliás cukor
25 dkg margarin.
Megfőzzük a krémet, amikor kihűlt a margarint is beledolgozzuk.
KRÉM-II-a
25 dkg cukor
1 dcl víz
12 dkg csoki
20 dkg apróra darabolt dió
25 dkg margarin
KRÉM-II-b
3,5 dcl tej
17 dkg cukor
1 csokis pudingpor
1 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
13 dkg margarin
KRÉM-II-b
3,5 dcl tej
17 dkg cukor
1 csokis pudingpor
1 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
13 dkg margarin
30-40 dkg háztartási keksz (teljesen befedje a kisült lapot) (A mézes-lapos variáció esetén)
30-40 dkg plazma keksz – vagy babapiskóta (A piskótás variáció esetén)
1 dl erős feketekávé - kihűtve
MÁZ:
Csokis bevonat - ha mézes lapot készítettünk
10 dkg csoki
5 dkg margarin
A piskótához
0,5 l tejszínhabot verünk fel
Elkészítése:
A tészta hozzá valóiból 2 lapot sütünk ( akár piskóta, akár mézes lap, a mennyiségek a két laphoz vannak megadva, - a piskóta vékony kell, hogy legyen mint ahogy a mézes lapnak is)
Krém-I-
Megfőzzük a krémet, amikor kihűlt a margarint is beledolgozzuk.
KRÉM-II-a
A cukrot karamellizáljuk, amikor már folyékony hozzáöntjük a vizet, ha felolvadt a karamell beletesszük a csokit, majd a darabolt diót . Levesszük a tűzről, és állandóan keverjük, úgy hűljön, mert különben megköt a karamell, amikor már csak éppen langyos belemixeljük a margarint, itt nagyon vigyázni a mixerre, mert rángatja a karamell ahogy hűl és nem megy le az edény aljáig sem a robot villa, főző kanállal be kell segíteni.
KRÉM-II-b
Ezt a krémet is hagyományos módon megfőzzük, ha kihűlt hozzádolgozzuk a margarint.
Most a KRÉM-II-a és a KRÉM-II-b egybe keverjük.
ÖSSZEÁLLITÁS:
Mézes – lapos tészta esetén: 1 kisült lap, rá a fele vaníliás krém, erre a II KRÉM –vegyületének a fele, majd a kávéba mártogatott keksz, ezzel teljesen beborítjuk a krémet, majd a kekszre jön újra a II-KRÉM vegyületének a második fele, rá a vaníliás krém második fele és beborítjuk a második kisült lappal.
Csokis bevonat:
10 dkg csoki
5 dkg margarin
Az ÖSSZEÁLLÍTÁS: ugyanaz a piskótás eljárásnál is, azzal a különbséggel, hogy itt plazma kekszet, vagy baba piskótát mártogatunk a feketekávéba és itt is be kell borítani a krémet a második piskóta lappal. A piskótalapot felvert tejszinnel vonjuk be.
Nem könnyű elkészíteni, de megéri a fáradozást és kitartást, mert fenomenális.
A fotón a mézes alapú változata látható.
A családom egyik kedvence
A vaníliás pudinghoz a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd felöntjük a vaníliaaromával elkevert tejjel. Csomómentesre keverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz anyagokat jól összedolgozzuk, majd két cipóba osztjuk. Az egyikbe 3 evőkanál kakakóport szitálunk és eldolgozzuk. Kinyujtjuk a világos színű tésztát és erre helyezzük az ugyancs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A kekszet és a babapiskótát összemorzsolni, majd a felolvasztott margarinnal elkeverni. Egy 20 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral és belelapogatni a kekszes masszát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű