25 dkg margarin ( ha van, legjobb a RAMA)
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
30 dkg éles liszt (400-as)-rétes
30 dkg puha liszt (400-as)-sima
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
1 dcl tejbe 2 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál liszt és 1 élesztő ( 40 gramos) - felfuttatni.
Töltelék:
1 üveg baracklekvár ( 720gr)
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
Öntet:
10 dkg csoki
5 dkg margarin
Elkészítése:
A margarint a porcukorral kimixerelni, hozzákeverni a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, az éleslisztet, sütőport, puhalisztet, és a felfuttatott élesztőt.
Összedolgozzuk és 3 gombócot készítünk belőle. Egyenként, mindjárt nyújtani ( nem kelesztjük), ajánlatos nejlonon kinyújtani, hogy biztosan ne ragadjon le ( így is egy kicsit utána kell lisztezni a nyújtás folyamán, mert lágy a tészta).
Nyújtófára felsodorjuk, és úgy emeljük bele a tepsibe, itt a fele lekvárt rákenjük, és rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió felét. A második lappal is ugyan így járunk el, a harmadik lapot kinyújtjuk és beborítjuk vele az egészet. Ha kicsit kilóg a széle, azt levágjuk, majd a tepsi oldalánál lenyomkodjuk a felső lapot, kicsit megszurkáljuk, de nem fontos, inkább, ha nagyon felpúposodna a sütéskor a felső lapunk, akkor egy pillanatra nyissuk ki a sütő ajtaját, és máris visszahúzódik.
Amikor kisült és kihűlt, leöntjük csoki mázzal, dermedés után, forró vízbe mártott késsel szeleteljük (3x6cm-re, de ez ízlés dolga).
A hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. – a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral – majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott té...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű..
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a xilitet összekeverjük egy tálba. Egy másik tálban tesszük a tojást, a tejfölt és az olvasztott vajat, habverővel simára...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit géppel simára keverjük, majd letakarva egy órát pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsa szaggatóval kisza...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű