2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb semmi esetre sem fás zeller, 1 kisebb karalábé, 1 vöröshagyma, 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet), só, őrölt fekete bors, ecet, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 20 dkg füstölt kolbász
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
3. Amíg a leves fő, bevert, azaz buggyantott tojást készítünk. Ehhez egy lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk, a tojásokat egyesével beleütjük. Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Ha csinosítani akarjuk, akkor vágódeszkára téve kiskéssel a foszlányait levágjuk. Tálalásig langyos vízben tartjuk.
4. A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merőkanálnyit a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.
5. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük
Buggyantott tojás
Amire figyelni kell, hogy szobahőmérsékletű legyen a tojás (ha lehet, friss legyen). A vizet felteszem forrni ne fazékba, tedd csak egy olyan közepes magasságú lábosba, ami nem túlzottan mély nem kell teli tenni KB csak olyan feléig se érjen a víz. Ha felforrt a víz sózom, majd lejjebb veszem, alatta tűzet. (a lényeg csak, hogy pötyögjön ilyenkor szokattak ecetet tenni a vízbe én csak akkor teszek bele, ha pl. leves betétnek készül ecetes tojásként.). A tojásokat nem beleütöm a vízbe. Először egy müzlis tálba ütöm. Majd a tálkából nagyon óvatosan beleöntöm a vízbe. Nem nyúlok, hozzá hagyom ,hogy a fehérje körbe vonja, Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük (ezt sem kell, mindig látni fogod, hogy kell ezt az a fehérjét terelni vagy nem).. A lágy tojásnak KB így 3-4 perc kell a keménynek 8-10 perc. Arra is figyelj, hogy milyen széles a lábosod azért, hogy lásd mennyi tojást tudsz beleütni. Nem szabad túl zsúfolni. Mert akkor, ahogy terül a fehérje a hőtől az összes össze föl. Én Max 2-3db teszek a vízbe egyszerre. Ha ecetes tojást szeretnél, akkor 1liter vízhez és 5db tojásoz 6-7 evő kanál ecet kell, de csak a 20%-os jó. Ennél az ecet mennyiségnél pikánsan lesz ecetes és nem durván.
Először a húsgombócokat készítjük el, ehhez ledaráljuk a húst a hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, a tojással, hajdinaliszttel és a sóval összekeverjük. Sűrű, jól formázható ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A répákat megtisztítjuk és felkarikázzuk. 2. A cukorborsót “kipikrázzuk. 3. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. 4. Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a répákat, kics...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézAz olajból és a lisztből rántást készítünk. Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük. Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot. Felforraljuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bográcsban 2 evőkanál étolajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott húst. Rátesszük a kockára vágott sonkát, a felkarikázott kolbászt, hozzáadjuk a fűszereket. A sóból keveset...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: Könnyű