menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyás leves


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb),2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika, só ,Őrölt fekete bors,Őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma,1 db kisebb tv paprika,1 db paradicsom,
1 db paradicsom,Fél zeller (a leveléből is kell egy kevés
Kevés erős paprika vagy Erős Pista,3 db sárgarépa,2 db petrezselyemgyökér,3db burgonya ,
Marhahús vagy bármilyen más hús amit szeret a család.
80dkg marha hús vegyesen (lábszár ,nyak )




Elkészítés:



A vöröshagymát apró kockákra vágom.
Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágom. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágom. (télen lecsó alapot teszek bele)
Egy lábosban zsírt olvasztunk, erre teszem a finomra vágott vöröshagymát. Párolom, majd hozzáadom a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórom a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverem, majd kevés vízzel felöntöm. Fűszerezzem: só, bors, őrölt (köménymag. ha nem szeretitek, kimaradhat) Hozzáadom a paradicsomot, és visszateszem a tűzre. Ezt a levet felforralom, majd beleteszem húst.
Hozzá adom a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítom. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.
. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát. Kevés só mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítom
Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.
A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzöm bele a levesbe, ha rögtön l elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzőm meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek Csinálhatjuk többféle húsból is. ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül. Sertésből is készítheted.
Tálaláskor tehetünk tejfölt a levesbe. (nem kötelező).

Gulyás leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Vivien
Frankfurti leves
Frankfurti leves

A hagymát a forró olajon üvegesre pirítjuk, beledobjuk az összezúzott fokhagymát, s egy perc pirítás után a pirospaprikát. Elkeverjük, és kevés vízzel rögtön kiforraljuk, aztán meh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lin
Korhely leves
Korhely leves

Felkockázzuk a csülköt, és a kolbászt Ha túl savanyú a káposzta, egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel, babérlevéllel, a felkockázott füstölt csülökkel és a füstölt kolbásszal fel...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves

sütőben megsütöttem egy közepes tököt úgy, hogy kissé karamellizálódott is olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam egy nagy hagymát, egy kisebb krumplit és egy kisebb répát hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Jókai bableves
Jókai bableves

A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes bo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk