Családireceptkönyv.hu

Gulyás leves


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb),2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika, só ,Őrölt fekete bors,Őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma,1 db kisebb tv paprika,1 db paradicsom,
1 db paradicsom,Fél zeller (a leveléből is kell egy kevés
Kevés erős paprika vagy Erős Pista,3 db sárgarépa,2 db petrezselyemgyökér,3db burgonya ,
Marhahús vagy bármilyen más hús amit szeret a család.
80dkg marha hús vegyesen (lábszár ,nyak )




Elkészítés:



A vöröshagymát apró kockákra vágom.
Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágom. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágom. (télen lecsó alapot teszek bele)
Egy lábosban zsírt olvasztunk, erre teszem a finomra vágott vöröshagymát. Párolom, majd hozzáadom a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórom a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverem, majd kevés vízzel felöntöm. Fűszerezzem: só, bors, őrölt (köménymag. ha nem szeretitek, kimaradhat) Hozzáadom a paradicsomot, és visszateszem a tűzre. Ezt a levet felforralom, majd beleteszem húst.
Hozzá adom a zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítom. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.
. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát. Kevés só mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítom
Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.
A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzöm bele a levesbe, ha rögtön l elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzőm meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek Csinálhatjuk többféle húsból is. ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül. Sertésből is készítheted.
Tálaláskor tehetünk tejfölt a levesbe. (nem kötelező).

Gulyás leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Csirkehusis zöldségleves
Csirkehusis zöldségleves

A hagymát és a répát megtisztítjuk és apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük. A húst felszeleteljük és hozzáadjuk, 2-3 percig pirítjuk és felöntjük vízzel. Nem kell túl sok viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Csirkecsorba
Csirkecsorba

feltesszük főni a csirkehúst az egészben hagyott hagymával és fokhagymával a zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk, kevés olajon 5 percig kevergetjük amikor a hús félig meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Beatrix
Tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos csirkeraguleves

1. A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk. 2. Egy nagy lábosban felhevítj...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Nehéz
share
Sertés - Palócleves - OK
Sertés - Palócleves - OK

1. Kevés zsíron az apróra vágott hagymát megpirítjuk, majd bele tesszük az apróra vágott hús, és megpároljuk. 2. Sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a babérlevelet, a köményt és a pap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk