1-1 dl. finom illetve rétes liszt,
1 kanál cukor,
1 csipet só
8 dkg hideg vaj,
5 evőkanál jéghideg víz
3 db közepes alma
barna cukor
mandula forgács
baracklekvár
1 tojás sárgája a kenéshez
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és gyors mozdulatokkal közepes keménységűre, összegyúrjuk. Míg elkészítjük az almákat, addig a tésztát hűtőbe tesszük pihenni. Az almákat egészben hagyva megpucoljuk, közepéről kitoljuk a magházat. Félbe vágjuk, majd 1-2 milliméterenként bevagdossuk a felületüket. A tésztát 6 egyenlő részre elosztjuk, tenyérnyi körökké kinyújtjuk. Mindegyik tésztára ültetünk egy fél almát és a tészta széleit körben összecsippentgetjük, hogy az almákat szorosan körbe öleljék. Az almák tetejét baracklekvárral megkenjük, barna cukorral meghintjük és köré mandula forgácsot, szórunk. A tojás sárgájával lekenjük a tészta széleit. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kosárkákat.
Forró sütőben, 175 C-on pirosra sütjük a süteményt.
A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a joghurtot és a cukrot. A kenyérsütőgép üstjébe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk az olajat, tojást,...
Elkészítési idő:kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közrpéig majd balr...
Elkészítési idő:A lisztet egy tojással, a sóval, a cukorral és a langyos tejben felfuttatott élesztővel összedolgozni. Amikor már homogén a tészta, a szobahőmérsékletű vajat/margarint hozzádagaszt...
Elkészítési idő: 2 óra