2.5 dl tej
5 evőkanál olaj
2-3 evőkanál tejföl
25 dkg fehérliszt
25 dkg teljeskiőrlésű liszt
3 evőkanál burgonyapehely
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
1 kávéskanál ecet
1 db tojás a kenéshez
ízlés szerint a tetejére magvak, reszeltsajt
A teljes kiőrlésű lisztet tálba tesszük, és ráöntünk 1.5 dl a langyos tejet. 20 percet állni hagyjuk.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral, és egy kanál liszttel jól elkeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk.
A tejfölt egy kis tálba teszem, beleöntöm az olajat, és az ecetet, jól kikeverem.
Egy tálba beleteszem a fehér lisztet, burgonyapelyhet, és a sót. Összekeverem.
Hozzáadom a beáztatott teljes kiőrlésű lisztet, a felfuttatott élesztőt, és a tejfölös keveréket. Összeállítjuk.
Beletesszük a kenyérsütő gépbe, dagasztó, és kelesztő programra.
Mikor szépen megkelt kivesszük a gépből.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk.
Nyolc egyforma részre vágjuk.
Mindegyiket oválisra kisodorjuk.
Feltekerjük mint a kalácsot. Mikor a végéhez érünk hat bemetszést vágunk éles késsel, és tovább hajtjuk a tésztát. A vágott fele lesz felül.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a bagetteket. Letakarva 30 percig pihentetjük.
Majd megkenjük, a felvert tojással.
Tetejét tetszés szerint megszórjuk magvakkal, és sajttal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt szép arany színűre megsütjük.
Kenyér 1. Kovász reggel elkészítve: 40 dkg BL55 liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl víz Délután a kovászhoz 60 dkg BL55 liszt, 2 dkg élesztő, 6 kk só, 2 dl víz, 5 dkg vaj, késhegynyi as...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Tálba öntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. 2. Felolvasztjuk a margarint, majd azt is az élesztős tejhez adjuk. Belekeverjük a cukrot, tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez hozzáadtam a meleg vizet és a sót. Az élesztőt belemorzsoltam (nem futtattam fel) és hozzáadtam az olajat. Ezeket a robotgép dagasztó spiráljával jól kidolgoztam. Kb....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA magvakat száraz serpenyőben megpirítom, lassú tűzön, mikor elkezdenek pattogni, leveszem, kihűtöm és elfelezem, egyik rész megy a tésztába, másik egy megfelelő méretű tányérba, e...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes