menu

Családireceptkönyv.hu

Korhelyleves


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 25 dkg savanyított káposzta
• 5 dkg füstölt szalonna
• 10 dkg füstölt főtt tarja
• 1 db vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 db sárgarépa
• 2 db babérlevél
• 3 db chilipaprika
• 1 db füstölt sonkás leveskocka
• só
• őrölt fekete bors
• őrölt csípős pirospaprika
• köménymag
• 1 ek liszt
• olívaolaj
• 1 dl vörösbor
• 1 dl tejföl
• olívaolaj

Elkészítés:


A savanyú káposztát mossuk át a sóssága miatt.
A tarját és a szalonnát kockára,a répát karikákra vágjuk.
A hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy lábosban kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a kisebb darabokra/kockákra vágott füstölt szalonnát.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rátesszük a karikákra vágott sárgarépát és a savanyú káposztát. Vizet öntünk rá. (kb 6 dl)
Beletesszük a babérlevelet, belemorzsoljuk a leveskockát, sóval, borssal, köménymaggal, pirospaprikával, chilipaprikával fűszerezzük/ízesítjük.
A sózással óvatosan bánjunk, hiszen mind a savanyú káposzta, mind a füstölt szalonna, és a füstölt főtt tarja is sós.
Hozzáadjuk a kockákra vágott füstölt főtt tarját. (Amennyiben a füstölt hús nem főtt, és hosszabb főzésre szorul, úgy azt a főzés legelején tegyük a hozzávalókhoz)
Amikor a füstölt hús megpuhult, beleöntjük a vörösbort, és beleszórjuk a lisztet. A korhelylevest ilyenkor már csak összeforraljuk, és tálalhatjuk is.
(A korhelylevest készíthetjük rántással is: Az olaj, a liszt és a pirospaprika segítségével rántást készítünk, majd berántjuk a levest, és további 10 percen át főzzük)
Tejföllel és chilivel tálaljuk.
A korhelylevest friss kenyérrel fogyasztjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Bár nem korhelykedem, azért ebben a késő őszi időben jól esik egy forró, tartalmas leves.A jövő hétre már lehűlést és havazást jósolnak, ami már a telet idézi.
A korhelyleves klasszikus újévi fogásnak számít, savanykás ízével jótékonyan hathat, a mulatozás hatásai miatt háborgó gyomorra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a maradék virslit, kolbászt is fel tudjuk használni hozzá.

Korhelyleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Diéta
Bableves olaszosan (Zóna)
Bableves olaszosan (Zóna)

A megmosott, előző éjjel beáztatott babot tedd fel hideg vízbe főni a csülökkel, sóval és babárlevéllel. A hagymát aprítsd, a répát karikázd fel, majd dobd rá mindet a forró olíva...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fokhagyma krémleves
Fokhagyma krémleves

A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sárgaborsóleves vargányával
Sárgaborsóleves vargányával

Sárgaborsót megfőzzük, vargányát lemossuk, apróra vágjuk és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket,sót,édesítőt.tovább főzzük míg a borsó szét nem omlik.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brokkoli krémleves
Brokkoli krémleves

Feltesszük a brokkolit a szódabikarbónával,a sóval és annyi vízzel, ami még éppen nem lepi el teljesen. Puhára főzzük, majd a tejet a tejföllel és a zabpehellyel kikeverjük és a l...

Elkészítési idő: 20-30perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk