1 db konyhakész tyúk
1 kg sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 db zellergumó
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöld paprika
1 fél, kisebb fej kelkáposzta
1 szelet, friss gyömbér
1 csokor petrezselyem zöld, vagy zeller zöld
pár szál lestyán
szemes bors
frissen reszelt szerecsendió vagy egy kis csipet, őrölt
sáfrány, nagyon minimális
só
Először feldaraboljuk a konyhakész tyúkot. A fejét levágjuk és a nyakából kihúzzuk a légcsövét, majd a hátára fektetjük. Következő lépésben levágjuk a combokat. A melle és a combja között lévő vékony bőrnél lefelé vágunk egészen a comb aljáig, majd egy erős mozdulattal kifordítjuk a combot és most már a csont körül könnyen körbe tudjuk vágni a húst. Miután combját levágtuk következnek a szárnyak. Ha szeretjük, hogy legyen egy kis szárnycombja, akkor úgy vágjuk körbe a szárnyakat, hogy egy kis húst kanyarítsunk hozzá a mellből. A hátat két darabban tudjuk csak levágni a mellétől. Hátulról benyúlunk a késsel addig, a bordák és mell közé, ahonnan a combokat levágtuk és a kés hegyét a combok helyén kifelé szúrjuk, majd végigvágjuk ezt a nem túl vastag, inkább hártyás részt is mindkét oldalon. Ezután erőteljesen szétfeszítjük a mellet és a hát hátsó részét. Amikor már az inak elengedtek, késsel a csontok között levágjuk a hát hátsó részét. A farok résznél kivágjuk a zsírmirigyet.
Ezután a maradék hátat és elválasztjuk, ami hasonlóan történik, mint az előbb, csak most a szárnyak helyén szúrjuk ki a kést és a bordákat átvágva mindkét oldalon kettéválasztjuk a húst a csontoktól. Amikor ez megvan ismét erőteljesen szétfeszítjük és a csontok között a késsel lemetszük a tyúk hátát. A bordák közül kivesszük a két tüdőt és a lépet is. Ha a nyakat le szeretnénk választani a háttól, akkor ezt csak bárddal tudjuk megtenni.
A húst alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. (3 kg húshoz, kb.: 6 liter víz szükséges.)Amikor elkezd forrni a habját egy szűrővel leszedjük Nagyon alaposak legyünk, mert zavaros lehet a levesünk, ha nem tisztítjuk meg a habtól. Ezután beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, kelkáposzta). A vöröshagymáról csak egy réteg héjat vegyünk le, alaposan mossuk meg, a többit hagyjuk rajta, mert a szép vörösesbarna héjból, szebb színe lesz a levesünknek. A fokhagymát is hagyjuk egészben csak a felső réteg, száraz héjat távolítsuk el. Ízlés szerint sózzuk, tegyünk bele egy csipet szemes borsot, a vékony szelet gyömbért, a frissen reszelt szerecsendiót, (ha csak őrölt van otthon, akkor egy késhegynyit), és egy nagyon pici sáfrányt és a legvégén az összekötözött zöldség zöldjét.
Lassú tűzön, csak gyöngyözve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Több óra is szükséges, amíg elkészül, attól függően, hogy milyen öreg volt a tyúk.)
A hagymát apróra vágjuk, a vajon puhára főzzük. Majd a lereszelt sárgarépát (nagy lyukú sajtreszelővel reszelve) hozzá adjuk, megsózzuk, delikáttal megszórjuk, pároljuk. A répáho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHideg vízben felfőzzük, majd felfővés után lehabozzuk, fűszerezzük. Ezután még 30 percig főzzük, majd beletesszük a zöldségeket és még 30 percig főzzük.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA zellert és az almát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, a sütőt beizzítjuk. A zöldséget-gyümölcsöt megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, és egy tepsin betesszük...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűA vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát vágjuk fel apróra. 2. Lépés A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű