15 dkg szárazbab
5 dkg zsír
2 krumpli
SÁRGA ÉS FEHÉRRÉPA
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt kolbász
5 dl húsalaplé
1,5 dl tejföl
2 csokor petrezselyem
babérlevél
őrölt kömény
fűszerpaprika
ecet
só
víz
A zsírt felhevítjük, és megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Az alapot megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, és kevés vízzel felöntjük.
Az egy éjszakára beáztatott, majd lecsepegtetett szárazbabot az alapra tesszük, sózzuk, majd felöntjük húsalaplével és vízzel. A kolbászt karikára vágjuk, a KOCKÁZOTT KRUMPLIT ÉS A SÁRGA ÉS FEHÉRRÉPÁT KARIKÁZVA a babhoz keverjük. Amikor a bab megpuhult, elkeverjük benne a tejfölt, és ezzel sűrítjük a levest.
A petrezselymet finomra vágjuk (télen szárítottat teszünk) , a bablevesbe szórjuk, majd kevés ecetet adunk hozzá. Néhány percig forraljuk, majd tálaljuk.
Konzerv babbal sokkal gyorsabb, de akkor a babot kell a végén beletenni.
Apróra kockázott hagymát üvegesre pirítjuk, a póré hagymát először karikákra vágjuk, majd azt is felezzük. Amikor a vöröshagyma már üveges, akkor adjuk hozzá. Utána pedig a fokhagy...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA megtisztított, apró kockára vágott karalábét forró olajon megdinszteljük. Felöntjük vízzel és belemorzsoljuk a tyúkhúsleveskockát. Fedő alatt megfőzzük. Serpenyőben olajat forró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztből a tojásokkal, és ha szükséges egy nagyon pici vízzel tésztát gyúrunk, amit vékonyra kinyújtunk. A túrót ízlés szerint sózzuk, majd áttörjük. A kinyújtott tészta felső sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet az olajjal ,köménymaggal egy-két percig dinszteljük. Lehúzzuk a tűzről . Hozzá tesszük a pirospaprikát és felöntjük kb 1,5 l vízzel,sózzuk Felforraljuk s készen is vagyu...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű