15 dkg szárazbab
5 dkg zsír
2 krumpli
SÁRGA ÉS FEHÉRRÉPA
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt kolbász
5 dl húsalaplé
1,5 dl tejföl
2 csokor petrezselyem
babérlevél
őrölt kömény
fűszerpaprika
ecet
só
víz
A zsírt felhevítjük, és megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Az alapot megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, és kevés vízzel felöntjük.
Az egy éjszakára beáztatott, majd lecsepegtetett szárazbabot az alapra tesszük, sózzuk, majd felöntjük húsalaplével és vízzel. A kolbászt karikára vágjuk, a KOCKÁZOTT KRUMPLIT ÉS A SÁRGA ÉS FEHÉRRÉPÁT KARIKÁZVA a babhoz keverjük. Amikor a bab megpuhult, elkeverjük benne a tejfölt, és ezzel sűrítjük a levest.
A petrezselymet finomra vágjuk (télen szárítottat teszünk) , a bablevesbe szórjuk, majd kevés ecetet adunk hozzá. Néhány percig forraljuk, majd tálaljuk.
Konzerv babbal sokkal gyorsabb, de akkor a babot kell a végén beletenni.
A főtt kukoricáról levagdostam a szemeket, a bacont vékony csíkokra, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágtam. A felhevített olajon megpirítottam a szalonnacsíkokat, m...
Elkészítési idő: 30 p Nehézség: Könnyű1. A babok, a cukkini, a tészta és a spenót kivitelével minden hozzávalót tegyünk egy nagy lábasba és főzzük kis lángon 5-6 óráig, esetleg nagyobb lángon 3-4 óráig. 2. Ha összef...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szalonnát vágd apró kockákra, egy tágas edényben süsd ki és szedd ki a zsírból. 2. A zsírjában fonnyaszd meg a vöröshagymát, utána húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprik...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Tegyél fel egy lábasban 1-3 liter vizet forrni, dobd bele a leveskockát, reszelj a vízbe 1 szál sárgarépát, egy 1/2 szár fehérrépát, roppants össze egy fokhagymát, és mehet bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz