1 füstölt csülök, 30 dkg fehér bab, 1 szál füstölt kolbász, 15 dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 3 dkg liszt, késhegynyi pirospaprika, só, petrezselyem
csipetkéhez: 10 deka liszt, 1 tojás, pici só
1. Előző este beáztatom a babot és a megtisztított csülköt.
2. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt és kb. másfél óráig főzöm.
3. Amikor félig puha mehet bele a bab, a zöldségek és a karikára vágott füstölt kolbász..
4. Puhára főzöm őket.
5. A lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe.
6. A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom vele a levest.
7. A csülköt kiszedem és falatnyi darabokra vágva visszateszem a levesbe.
8. A csipetke megpuhulásáig (kb 10 perc) főzöm még a levest, majd tálalom.
9. Aki szereti tálaláskor tehet bele tejfölt is.
A zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk. A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük, sózzuk...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűAz apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsiradékon a megdinszteljük, majd hozzáadjuk a borsót, megsózzuk és összepároljuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A füstölt körmöt és a babot előző este áztassuk be. 2. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és belete...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű