menu

Családireceptkönyv.hu

Fasírtos-tojásos göngyölt karaj


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 5 főre:
Fasírt töltelékhez:
*25 dkg darált sertéshús
*1 egész nyers tojás
*0,5 kk só
*1 nagy csipet bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*2 púpos ek zsemlemorzsa

Töltelékhez továbbá:
*3 közepes tojás keményre főzve
*1 csokor friss petrezselyemlevél

Továbbá:
*1 kb. 20 cm-es sertéskaraj egyben
*só
*bors
*2 ek zsír
*1 dl víz
*1 nagy fej vöröshagyma

Elkészítés:


A karaj darabot alaposan megmossuk és a hosszabbik oldalánál fogva oldalról bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, majd szétnyitjuk, mint egy könyvet.
Elég vastag még hozzá, hogy ezt a műveletet megismételjük, de most a rövidebb oldalánál vágjuk be, hogy maradjon kb. 1,5-2 cm-es rész, amit nem vágunk át teljesen. Ezt is szétnyitjuk.
Szépen kiklopfoljuk, de óvatosan, hogy a hús ne szakadjon át. Lesz egy hosszú, de viszonylag keskeny darab hús.
Meghintjük sóval, borssal és addig hagyjuk állni, míg a töltelék elkészül.

A tojásokat keményre főzzük, a héjukat eltávolítjuk, hagyjuk kihűlni.
A fasírt töltelékhez a húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, jól összedolgozzuk.
A megmosott, lecsöpögtetett petrezselyemlevelet egész apróra vágjuk.

A kiterített karajszeletre simítjuk a fasírt tölteléket, egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta.
A kemény tojásokat a reszelő nagy lyukán ráreszeljük, majd megszórjuk a petrezselyemlevéllel.

Az egyik hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Nos, ez nálunk 4 kezes művelet volt, Párom segített a göngyölítésben.)
Egy hosszabb zsineggel szorosan átkötözzük.

Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a töltött karajt, az illesztés részt alulra fordítva, majd még ott is megszórjuk sóval, borssal. Egy nagyobb fej, megtisztított vöröshagymát mellé karikázunk, öntünk hozzá kb. 1 dl vizet.
Hideg sütőbe kezdve, fedő/alufólia alatt addig sütjük 200 fokon hőlégkeveréssel, míg a villát már könnyedén a húsba tudjuk szúrni. (Nálam ez kb. 100 perc volt, de sütő- és húsfüggő is a puhulása.)
Majd a fedő/alufólia eltávolítása után, a hőmérsékletet csökkentve 180 fokra addig sütjük, míg szép barna színt nem kap, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a külseje.
(Ez a sütési fázis nálam 20 perc volt.)
Majd a tepsiből kiemelve, hagyjuk hűlni, a zsineget levágjuk róla és egy éles késsel felszeleteljük.
Krumplipürével, savanyúsággal kínáljuk.

Fasírtos-tojásos göngyölt karaj

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Mustáros disznó
Mustáros disznó

A húst süsd meg egyben, ( a borsozás ezúttal elmaradhat, és a fokhagymát is elhagyhatod). A húst vedd ki, némi pihentetés után szeleteld fel, s tedd egy tűzálló tálra. Ha a sütőe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Labanc vagy kuruc pecsenye
Labanc vagy kuruc pecsenye

A tarjaszeleteket kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát. Az egyik felét megkenjük mustárral, majd teszünk rá 1-1 szelet sonkát és sajtot, majd félbe hajtj...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Sertéssült, omlós, ropogós, szaftos
Sertéssült, omlós, ropogós, szaftos

A húst tisztítsd meg jó alaposan, majd tedd félre. Egy alkalmas tálkában keverd össze a köményt, a mustárt, a majoránnát, ízlés szerinti mennyiségű sót és frissen őrölt borsot két-...

Elkészítési idő: 2 - 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Natúr szelet (Szilágyi Balázs receptje)
Natúr szelet (Szilágyi Balázs receptje)

Ha egész karajt vásároltál, akkor szeleteld fel, kb. 1 cm-es szeletekre. Klopfold ki a húst. A natúr szelet vastagsága ideálisan kb. 5-7 mm, és egyenletesen vastag a hús. Sózd és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk