Hozzávalók a tésztához:
40 dkg sima liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
5 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
5 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
kb. 2-4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
4 tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
30 dkg magozott meggy
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor
(Ha meggybefőttel készítjük, akkor a cukrok nem kellenek a meggyhez.)
+ a tészta lekenéséhez 1 felvert tojás
A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is.
4. A magozott meggyet lecsöpögtetjük. Ha friss meggyel készítjük, akkor adunk hozzá egy csomag vanília cukrot és 1 evőkanál kristálycukrot is, összekeverjük.
5. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat. A téglalapok hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk). A rudakat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással.
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
A disznó zsírt,olajat,ectet,sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáajuk a lisztet ,tojást és jól kidolgozzuk a tésztát , letakarva 1 órát pihentetjük.Pihentetés után 3-4 részre o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizsből a tejjel és ízlés szerinti cukorral tejberizst készítünk. Közben beleolvasztjuk a vajat is. Ezután langyosra hűtjük. A felvert tojásokat a tejberizshez keverjük. A tepsit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmindent összekeverünk ....a tésztát 1 órára a hűtőben pihentetjük -kinyújtjuk külömböző formákra kiszurjuk -a korongok közepét is ki lehet szurni -minden második korongot...
Elkészítési idő: 50 Nehézség: KözepesA tortalapok elkészítése: a tojásfehérjét habbá verjük, majd mixerrel fokozatosan belekeverjük a cukrot és a tojássárgáját. A lisztet már mixer nélkül, óvatosan keverjük el (a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz