A leveshez:
30-40 dkg murok vékony csíkokra vágva, és 1 kanál zsírban pároljuk 10 percet
- 50dkg pityóka karikára vágva
-egy darab zellergyökér apró kockákra vágva, 1 fej fokhagyma, egy csipetnyi tárkonylevél 3-4 babérlapi
- 2 kanál ecet kb. 2,5 liter víz, 5-6 deci tej 2-3 evőkanál liszt, só, bors egy késhegynyi pirospaprika az eresztékhez és egy tojás sárgája
Amikor a murok megpárolódott felöntjük a vízzel, beletesszük, a zellert belereszeljük a fokhagymát, tárkonyt, babérlapit, pici sót és hagyjuk főni 20 percet, akkor adjuk hozzá a pityókát és megint főzzük 10 percet.
Eközben elkészítjük a gombócokat.
Hozzávalók:
50dkg darált hús, 1 tojás, 3 -4 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál gríz, só, bors, egy késhegynyi szódapor, apróra vágott petrezselyemzöld
Egy edénybe összedolgozzuk, majd vizes deszkára kis gombócokat formázunk.
Mire a gombócokkal végzünk, már tehetjük is bele a levesbe és lassú tűzön 15 percet fedő alatt tartjuk.
Eközben elkészítjük, az eresztéket 2-3 evőkanál lisztbe belekeverjük a pirospaprikát, pici tej hozzáadásával simára keverjük, hozzákeverjük a tojás sárgát felengedjük a tejjel kapunk egy szép krémes színű eresztéket, na, ezt lassan töltsük hozzá a leveshez 2-3 perc és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk és savanyítjuk az ecettel.
MUROK - SÁRGARÉPA
PITYÓKA – BURGONYA
Szódapor –Nátrium bikarbonát
a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek,bele teszem a fűszereket,a hagymát és a zeller zöldet,fel öntjük paradicsomlével és vizel,mikkor fel fő bele teszek rizst vagy...
Elkészítési idő: 50 perc1. A tyúkot megmossuk, majd egészben egy akkora fazékba tesszük, amibe majd a többi hozzávaló is belefér. Kb. 3,5 liter hideg vízzel leöntjük, nagy lángon fölforraljuk, és habját s...
Elkészítési idő: 150 minHagymát pucold meg vágd fel nagyobb cikkekre, a krumplit szintén meghámozni, majd kisebb darabokra felvágni, Cukkinit mosd meg és a magos részét vágd ki vagy kapard ki kanállal, m...
Elkészítési idő: 1 óra