menu

Családireceptkönyv.hu

Palócleves, csipetkével Mikszáth úr kedvére


Írta:

Adag: 8
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


20 dkg csipetke
1 kg hús (bárány vagy sertéslapocka, pulykacomb, marhalábszár)
3 evőkanál libazsír vagy olívaolaj
1 kg zöldbab
6-8 burgonya (1 kg)
4 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejfel
4 babérlevél
1 teáskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt borskeverék
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál kapor
1-2 zöldpaprika, bors, só.

Elkészítés:


1. A húst vágd fel egyforma kisebb kockákra
2. A csipetke tésztát előre, külön sós vízben egy evő¬kanál olaj hozzáadásával megfőzöd, leöblíted és lecsepegteted.
3. A hagymát apró lyukú reszelőn reszeld le, majd 2 evőkanál olíva olajban fonnyaszd meg.
4. A húskockákat a hagymával keverd el, és pirítsd, meg amíg a hús a színét nem veszti.
5. Húzd félre, és egy csapott teáskanál pirospaprikával keverd el.
6. Tegyél hozzá 2 bögre vizet, kevés sót, és őrölt borskeveréket, majd párold puhára. (Párolás közben figyeled, és szükség szerint öntsél vizet utána.)
7. Add hozzá a zúzott fokhagymát, egy csapott teáskanál köménymagot, a babér¬levelet, a kockára vágott burgonyát, a megtisztított zöldbabot, a vágott kaporlevelet, és 5 liter vízben főzzed meg. (Jól néz ki a leves, ha a húskockák valamint a burgonya kockák éle, és a zöldbab hossza azonos méretű). Tedd hozzá a kifőtt csipetke felét.
8. A levesből vegyél ki, kicsit hagyd meghűlni, és keverd jól össze egy kis bögre tejfellel.
9. Öntsed vissza, és forrald össze. Ha nem csipetkével készül, 2 ek liszttel kell behabarn

Trükkök, tippek, praktikák:


Bográcsban is készíthető

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkinikrémsajtleves
Cukkinikrémsajtleves

Az apró kockára vágott bébicukkiniket sós vízben megfőzöm,levéből kiszedem,mixerelem,visszaöntöm,belenyomok egy krémsajtot,fűszerezem: só,ha még kell,bors,zöldpetrezselyem,delikát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar grízgaluska leves
grízgaluska leves

Az aprólékot nagyjából 10 percig főzzük, amíg feljön a habja. Leszedjük a habot és beletesszük a felaprított zöldségeket és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
Korhelyleves
Korhelyleves

A savanyú káposztát mossuk át a só miatt. Egy lábasba helyezzük a káposztát, a hagymát, a fűszereket, a húslevest és a vizet. Jól összefőzzük, amíg a káposzta meg nem puhul, ez kb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors krémleves
Gyors krémleves

Ízlés szerint annyi répát (fokhagymat, brokkolit) teszik egy labosba Amennyit szeretnénk. En általában ket gerezd fokhagymát használok vagy egy nagy csomag répát lb 15-20 szál, br...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk