20 dkg csipetke
1 kg hús (bárány vagy sertéslapocka, pulykacomb, marhalábszár)
3 evőkanál libazsír vagy olívaolaj
1 kg zöldbab
6-8 burgonya (1 kg)
4 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejfel
4 babérlevél
1 teáskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt borskeverék
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál kapor
1-2 zöldpaprika, bors, só.
1. A húst vágd fel egyforma kisebb kockákra
2. A csipetke tésztát előre, külön sós vízben egy evő¬kanál olaj hozzáadásával megfőzöd, leöblíted és lecsepegteted.
3. A hagymát apró lyukú reszelőn reszeld le, majd 2 evőkanál olíva olajban fonnyaszd meg.
4. A húskockákat a hagymával keverd el, és pirítsd, meg amíg a hús a színét nem veszti.
5. Húzd félre, és egy csapott teáskanál pirospaprikával keverd el.
6. Tegyél hozzá 2 bögre vizet, kevés sót, és őrölt borskeveréket, majd párold puhára. (Párolás közben figyeled, és szükség szerint öntsél vizet utána.)
7. Add hozzá a zúzott fokhagymát, egy csapott teáskanál köménymagot, a babér¬levelet, a kockára vágott burgonyát, a megtisztított zöldbabot, a vágott kaporlevelet, és 5 liter vízben főzzed meg. (Jól néz ki a leves, ha a húskockák valamint a burgonya kockák éle, és a zöldbab hossza azonos méretű). Tedd hozzá a kifőtt csipetke felét.
8. A levesből vegyél ki, kicsit hagyd meghűlni, és keverd jól össze egy kis bögre tejfellel.
9. Öntsed vissza, és forrald össze. Ha nem csipetkével készül, 2 ek liszttel kell behabarn
Bográcsban is készíthető
A húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es egyforma kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget pedig vékony karikákra metélem. A megmosott, kicsumázot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsontokból vegyes zöldséggel, fűszerrel levest főzünk. 50 dkg szép piros sárga¬répát, 10 dkg vöröshagymát szeletekre vágunk. A hagymát kevés vajban meg- fonnyasztjuk, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst hideg vízben teszem fel főni. Ha fel forrt a tetejére feljövő habot folyamatosan leszedem. Ha már nem kell habozni, akkor teszem bele a zöldséget és a fűszereket, sót Lass...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: KönnyűA zsírt ée a tojást villával összetör hozzá a liszt, normálisra besűrít forró levesbe szaggat
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű