10 dkg vaj
8 dkg porcukor
15 dkg gesztenyepüré
20 dkg liszt
1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat
1 ek rum aroma
1 csipet só
+ 5-6 dkg porcokor és 1 cs vaníliás cukor a forgatáshoz
A száraz hozzávalókra (porcukor, liszt, só) kockázzuk a vajat és a gesztenyepürét, majd az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vanília kivonatot, illetve a rum aromát, majd gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk. A tészta egyébként picit „gumisan rugalmas” lesz, de nagyon puha, nem elfolyós, könnyen formázható!
A tésztát egy órácskát hűtőben pihentettem, majd levágtam belőle egy-egy kis darabot, amiből egy kisujjnyi vastag kukacot formáztam. Ezt daraboltam fel kb. 4 cm-es darabokra, majd kifliket C-alakban meghajtottam és már mentek is a szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre. A kiflik közt nem kell óriási távot tartani, nekem egy tepsibe rengeteg belefért. A kifliket 175°C-os sütőben, 8-10 perc alatt átsül. A süti akkor jó, ha az alja picit kezd pirulni, de tényleg csak éppen kezd! A kész kifliket még forrón forgassuk meg a vaníliás porcukorban és amint meghűltek már mehetnek is egy zárt dobozba, ahol nagyon sokáig eláll!
A tojást a cukorral felverem és utána belerakom a többi alapanyagot. 35 perc alatt 180 0C-on megsütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét verjük fel egy csipet sóval, a tojások sárgáját pedig a cukorral. Forgassuk össze a kétféle masszát, majd adjuk hozzá a kakaót. Keverjük össze, majd öntsük egy v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (először a folyadékok, utána a liszt, tetejére az élesztő) a kenyérsütőgép tartályába tettem az olvasztott vaj kivételével, majd beind...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük egy robotgép segítségével. A porcukrot a keményítővel összeforgatjuk, és a tojáshabba szitáljuk úgy, hogy azt folyamatosan ke...
Elkészítési idő: 60-120 Nehézség: Nehéz