Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

„almás pite”


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.


« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük az almát. Az alaposan megmosott almák tetejét levágjuk, a magházát óvatosan kivájjuk (úgy, hogy a gyümölcs alja megmaradjon. Ezután a belsejét szépen kifaragjuk-kivájjuk, hogy szép nagy üregek keletkezzenek, de azért az alma fala is megmaradjon, hogy sütésnél ne rogyjon össze.

A kivájt almát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval (cukor, liszt, fahéj) összekeverjük. Ezután az almákba visszatöltjük.


« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük az almát. Az alaposan megmosott almák tetejét levágjuk, a magházát óvatosan kivájjuk (úgy, hogy a gyümölcs alja megmaradjon. Ezután a belsejét szépen kifaragjuk-kivájjuk, hogy szép nagy üregek keletkezzenek, de azért az alma fala is megmaradjon, hogy sütésnél ne rogyjon össze.


A kivájt almát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval (cukor, liszt, fahéj) összekeverjük. Ezután az almákba visszatöltjük.


A hűtőből kivett tésztát linzer vastagságúra nyújtjuk, virágokat szaggatunk belőle és egy szívószállal néhány lyukat szúrunk bele, hogy sütés közben a gőz ki tudjon szállni belőle.

A virágokat az almák tetejére tesszük, de ne nyomkodjuk rá, mert eltörhet – a sütő majd gondoskodik arról, hogy az alma tetejéhez igazodjon.


Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul, és a tészta enyhén aranyszínű nem lesz – kb. 40 perc. (De érdemes nézni a sütőt, mert nem egyforma az erősségük.)

Természetesen a saját, jól bevált linzer- vagy pite tésztáddal is elkészítheted ezt a különleges desszertet. Ha nincs időd a tésztával pepecselni, készen kapható friss linzertésztával is kipróbálhatod, bár ez esetben később kell az alma tetejére tenni, mert rövidebb sütési időt igényel.

„almás pite”

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Renáta
Habos Raffaello szelet
Habos Raffaello szelet

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk az olajjal és a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőpor is, majd belekeverjük a tojáshabot. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes pite(pudingos)
Meggyes pite(pudingos)

A meggyléből, cukorból, fahéjból, pudingporból krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, tepsibe rakjuk...

Elkészítési idő: 1 ó
Nehézség: Könnyű
share
Gesztenyés béles
Gesztenyés béles

A kimagozott és rumban megáztatott meggyet belekeverjük a gesztenyepürébe, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát. A rétestésztát kitekerem, vajjal meglocsolom, majd ráhalmoz...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Brigadeiro (brazil édesség)
Brigadeiro (brazil édesség)

A sűrített tejet fémtálba öntjük. Hozzáadjuk a kakaóport és a vajat, majd gőz fölött kevergetve sűrűbbre főzzük kb. 10 perc alatt. Ezután levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. A m...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk