menu

Családireceptkönyv.hu

„almás pite”


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.


« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük az almát. Az alaposan megmosott almák tetejét levágjuk, a magházát óvatosan kivájjuk (úgy, hogy a gyümölcs alja megmaradjon. Ezután a belsejét szépen kifaragjuk-kivájjuk, hogy szép nagy üregek keletkezzenek, de azért az alma fala is megmaradjon, hogy sütésnél ne rogyjon össze.

A kivájt almát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval (cukor, liszt, fahéj) összekeverjük. Ezután az almákba visszatöltjük.


« Vissza

Fogta az almát és tésztát tett rá. Ha meglátod, mit vett ki a sütőből, te is utána akarod csinálni! (fotók)

2015.11.12.

Rengeteg almás desszert van, de ez az „almás pite” egészen új színt hoz a gasztronómiába. Az ötlet remek, az alaprecept pedig ízlésed szerint dióval, mazsolával tovább gazdagítható.


Hozzávalók:
a pite tésztához:
fél csésze liszt
fél csésze teljes kiőrlésű liszt
fél csésze kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor
100 g hideg vaj
1 tojás
negyed teáskanál só
negyed teáskanál sütőpor


valamint:
8 nagyobb alma
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy mixerben addig keverjük, amíg a tészta labdává nem áll össze. Ha túl keménynek találjuk, kevés vízzel lazíthatjuk.
(Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a vajat kézzel morzsolgassuk el a tésztával, adjuk hozzá a tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk golyó formájúra.) Mindkét esetben fontos, hogy dolgozzunk túl sokáig, hogy a hideg vaj, ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor ragadni fog, és nehezebben kezelhető a tészta.

A tésztát folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük az almát. Az alaposan megmosott almák tetejét levágjuk, a magházát óvatosan kivájjuk (úgy, hogy a gyümölcs alja megmaradjon. Ezután a belsejét szépen kifaragjuk-kivájjuk, hogy szép nagy üregek keletkezzenek, de azért az alma fala is megmaradjon, hogy sütésnél ne rogyjon össze.


A kivájt almát apró kockára vágjuk és a többi hozzávalóval (cukor, liszt, fahéj) összekeverjük. Ezután az almákba visszatöltjük.


A hűtőből kivett tésztát linzer vastagságúra nyújtjuk, virágokat szaggatunk belőle és egy szívószállal néhány lyukat szúrunk bele, hogy sütés közben a gőz ki tudjon szállni belőle.

A virágokat az almák tetejére tesszük, de ne nyomkodjuk rá, mert eltörhet – a sütő majd gondoskodik arról, hogy az alma tetejéhez igazodjon.


Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul, és a tészta enyhén aranyszínű nem lesz – kb. 40 perc. (De érdemes nézni a sütőt, mert nem egyforma az erősségük.)

Természetesen a saját, jól bevált linzer- vagy pite tésztáddal is elkészítheted ezt a különleges desszertet. Ha nincs időd a tésztával pepecselni, készen kapható friss linzertésztával is kipróbálhatod, bár ez esetben később kell az alma tetejére tenni, mert rövidebb sütési időt igényel.

„almás pite”

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Francia citromtorta
Francia citromtorta

180 fokra melegítsd elő a sütőt. A tojásokat, a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat keverd alaposan össze kézi habverővel. Ezután add hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Madeleine á l'eau de fleur d'oranger
Madeleine á l'eau de fleur d'oranger

Allumez le four th.5 (150°). Faites fondre le beurre et le laissez-le refroidir. Fouettez les oeufs et le sucre pour obtenir un mélange blanc et mousseux. Ajoutez peu à peu le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyöngyi
Körtés pite
Körtés pite

A vajat a cukorral egy tálban összedolgozzuk. A tejfölt, a tojást, a tejet és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, robotgéppel összedolgozzuk. Amikor már krémes állagúvá vált hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós - Citromos-túrós szelet
Túrós - Citromos-túrós szelet

1. A tojás fehérjét mixerrel kemény habbá verem, majd keverés közben először a cukrot, majd a tojás sárgáját adom hozzá. 2. A végén evőkanalanként hozzáadom az átszitált sütőpo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk