Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mátrai borzas


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 2 személy részére:

2 szelet csont nélküli sertéskaraj
80 dkg C vagy B típusú krumpli
2 tojás
2 púpozott evőkanál liszt + még a hússzelet megforgatásához
Só, bors
3 gerezd fokhagyma
3 nagy evőkanál tejföl
8 dkg reszelt sajt

A körethez:

1 fejes saláta
1,2 dl olívaolaj
1 teáskanál cukor
0,3 dl borecet
1 mokkáskanál só
Pár csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:


1. A krumplit megpucoljuk, lereszeljük és besózva 10 percre állni hagyjuk. Konyharuhába szedjük és jó erősen kifacsarjuk belőle a felesleges levet, majd visszadobjuk egy tálba. Hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Belekeverünk még 2 púpozott evőkanál lisztet és újra jól kikeverjük.

2. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymákat egy kevés durva szemű sóval és egy evőkanál olívaolajjal. A sertéskaraj-szeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal, az egyik oldalukat pedig nagyon vékonyan megkenjük a fokhagyma-krémmel is. A megmaradt fokhagymakrémet belekeverjük a tejfölbe és félretesszük.

3. Előkészítjük a köretet: a fejes salátát négybe vágjuk és folyó vízzel alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük. A salátaöntethez egy befőttes üvegbe töltjük az olívaolajat, a borecetet, a porcukrot, a sót és pár csepp friss citromlevet. Az egészet addig rázzuk, míg krémes állagú emulziót kapunk.

4. A fűszerezett hússzeleteket lisztbe forgatjuk és a tenyerünkben tartva egyesével beburkoljuk őket a sűrű burgonyás masszával, majd óvatosan, azonnal 160 fokos olajba helyezzük. (Nem szabad túl forró olajat használni, mert nem lesz ideje rendesen átsülni a burgonyás bundának és a húsnak!)

5. Tálalásnál tányérra dobjuk az aranybarnára sült, ropogós borzast, megkenjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Mellé teszünk egy negyed friss fejes salátát, meglocsoljuk a felrázott salátaöntettel és már esszük is!

Mátrai borzas

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Pásztorpite ahogy Gréti készíti
Pásztorpite ahogy Gréti készíti

A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Egy nagyobb s...

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: Könnyű
share
Karaj - Tejfölös karaj zöldborsóval - OK
Karaj - Tejfölös karaj zöldborsóval - OK

1. A hússzeleteket klopfolás után besózom és állni hagyom 5-10 percig, majd a lisztbe beleforgatom és olajban kisütöm. 2. Kiszedem és az olajban a felkockázott vöröshagymát meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Labancpecsenye
Labancpecsenye

A húst kissé kiverjük, megsózzuk, és a mustárba kevert borssal mindkét oldalukon megkenjük. A hússzeletek egyik oldalára ráfektetünk egy sonka és egy sajtszeletet, a másik oldalá...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Sertéscsülök Pékné módra
Sertéscsülök Pékné módra

A sertéscsülköt kuktában egy fej hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával, babérlevéllel és annyi vízzel, hogy ellepje előfőzöm. A krumplit hasábokra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk