egy kisebb tortaformához (18-20 cm):
3 db tojás
30 g keserű kakaópor
30 g csokis fehérjepor (nálam tejsavó izolátum)
(kihagyható; illetve, ha szója alapú vagy kevert fehérjeport használsz, abból csak 20 g menjen bele, és mellé csak 25 g kakaópor)
20 g olvasztott kókuszzsír
70-80 g cukornak megfelelő édesítő (nálam édesített fehérjepor használata mellett 17 tabletta porrá törve)
csipet só
csipetnyi szódabikarbóna
A töltéshez és kenéshez:
60 g diabetikus vagy házi,cukormentes baracklekvár (lehet több is akár)
A bevonathoz:
40 ml víz (vagy 50 ml tej, de nem szükséges tejjel készíteni)
1 ek. keserű kakaópor
1 ek. (10 g) kókuszzsír
15 g csokis fehérjepor, nálam tejsavó izolátum
(kihagyható, ebben az esetben 20-30 g magas kakaótartalmú étcsokoládét tegyünk a masszához a főzés végén)
20-30 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam édesített fehérjepor használata mellett 4 tabletta porrá törve)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a kakaóport, fehérjeport, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. Egy kisebb tortaformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjéhez adjuk a csipet sót, a tojássárgához az édesítőt.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
A tojássárgákat az édesítővel habosítjuk, közben hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt is.
A fehérjehabot több részletben a tojássárgás keverékbe forgatjuk, majd óvatosan, szintén több részletben hozzáforgatjuk a fehérjeporos-kakaós keveréket is. A tortaformában eloszlatjuk, majd kb. 180 fokon, 18-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőformában hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk.
A bevonat hozzávalóit, a kókuszzsír és fehérjepor kivételével elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd 4-5 perc hűlés után a fehérjeport is.
A baracklekvárt felforrósítjuk, összetöltjük vele a tortalapokat, és kívülről is lekenjük vele a tortát.
A csokis bevonót eloszlatjuk rajta, majd legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen rajta a bevonat.
Nehézségi fok: könnyű/közepes
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 20-25 perc, +sütés,pihentetés
Tápérték adatok:
Egy egész tortában (10 szeletre vágtam):
Kcal:794,1 Szénhidrát:36,93 g Fehérje:65,32 g Zsír:50,52 g
A sűrített tej konzervről vegyük le a papírt és tegyük egy kisebb lábosba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje és tegyünk bele egy kanál ecetet, hogy ne legyen vízköv...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA meghámozott és magházától megtisztított almát lereszeljük vagy turmixoljuk, majd 7 dl vízben 30 dkg cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat és a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejből a liszttel sűrű pépet főzünk, és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8 tojásból két kakaós piskótát sütni. (26-28cm átmérőjű) Krém: 6 dl meggylébe 2 csomag vaníliás pudingport, 20 dkg cukorral megfőzni. Ha kihűlt, fél margarint (12,5 dk) adunk hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű