A leveshez
30 dkg csiperkegomba
2.5 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l zöldség alaplé
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
1 dl tejföl
0.5 csapott ek finomliszt
A csipetkéhez
1 db tojás
1 késhegynyi só
2 púpozott ek finomliszt (szükség szerint, hogy kemény, csipegethető tésztát kapjunk)
A hagymát megtisztítjuk, és egészen apró kockákra összevagdaljuk a fokhagymával együtt.
A vajat óvatosan felmelegítjük, vigyázva, hogy meg ne égjen, és beleszórjuk a hagymakockákat.
Kevergetve kicsit megfuttatjuk, majd rátesszük az előzőleg jól megmosott, és szeletekre vágott gombát. Picit megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk.
Pár perc múlva felöntjük a zöldséges alaplével, és hagyjuk felfőni.
Közben a tojásból, sóból és lisztből tésztát gyúrunk, és elcsipegetünk annyit, amennyi a levesbe szükséges lesz. Kb. a mennyiség fele.
Beleszórjuk a forrásban lévő levesbe, és megfőzzük. Nem kell neki sok idő, max. 2-3 perc, mert friss tészta, könnyen megpuhul.
Míg fő, a tejfölt elkeverjük a liszttel, forró levessel felhigítjuk, majd a takarék lángra vett levesbe öntjük.
Még egyet forralunk rajta, és elkészült. A tetejét tálaláskor meg lehet szórni vágott petrezselyemzölddel.
A dinsztelt hagymára rádobom a répát, krumplit, fokhagymát és a fűszereket. Felöntöm vízzel és puhára főzöm. Amikor minden puha, botmixerrel krémesítem a levest Beleöntöm a tejs...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűRantast keszitunk, mikor aranybarna levesszuk a tuzrol es megszorjuk pirospaprikaval. Felontjuk paradicsomlevel, soval, borssal, zellerzolddel fuszerezzuk. Mikor felforrt becukrozz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűFél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó). Ezután 1 ekanál olajat (hidegen préselt - pl. olivaolaj) vagy...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, és a vöröshagymát...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű