Töltelék:
Mákos:
- 40 dkg mák
- 4 ek méz
- 24 dkg cukor
- 3 dl tej
- 10 dkg mazsola (elhagyható)
- 2 citrom héja
Diós:
- 40 dkg dió
- 4 ek sűrű baracklekvár
- 24 dkg cukor
- 2 dl tej
- 10 dkg mazsola (elhagyható)
- 2 narancs héja
- 5 dkg reszelt csokoládé
- 1 dl rum, a mazsola áztatásához
Tészta: (4 rúd)
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin, (a fele nekem zsír)
- 10 dkg cukor
- pici só
- 2 nagyobb tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 3 dkg hideg tejben elkevert friss élesztő
A töltelékeket a tészta előtt elkészítem, hogy kihüljenek, mire a tésztába tölteni kell. Az összetevőket összekeverem és felfőzöm.
Gyorsan összeállítani, 4 részre osztani, nyújtani tölteni. tepsibe téve alaposan megszurkálni, majd először tojássárgájával hosszában megkenni. Ha megszikkadt rajta a sárgája, keresztbe megkenni fehérjével is. Ettől lesz szép márványos. Nem kell pihentetni, lekenés után rögtön sütőbe tesszük.
A felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és úgy keverjük bele. A tésztát kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formáb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. 2. A hozzávalókat összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. 3. Kb. 20-25 perc aranyszínűre sütj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kis lábasban alacsony hőmérsékleten összemelegítem a cukrot, a mézet, a tejet, a tojásokat, a vajat és a sót. Vigyázni kell, hogy a tojás ne főjön meg benne! A lisztet elkever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összevágott hozzávalókat liszttel és porcukorral összekeverjük, a habhoz adjuk. Legvégén az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába öntjük. 20-25 percig...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű