250 g liszt
40 g cukor
11 g szárított èlesztő
1 csomag vaniliás cukor
1 csipet só
140 ml tej
30 g olvasztott vaj
1 tojás sárgája
+1 tojás a kenéshez
kevés olaj
Az élesztőt felfutatjuk a tejjel és a cukorral.
Miközben kel az élesztő egy tálba kimérjük a lisztet a csipet sóval hozzáadjuk a tojás sárgáját az olvasztott vajat és a vaniliás cukrot.
Végül beleöntjük az élesztős keveréket.
Sima tésztát dagasztunk belőle, majd egy kissé kiolajozott tálban a tésztát néhányszor megforgatva 30 percig meleg helyen letakarva kelesztjük.
Mikor szépen megkelt a tészta három egyenlő részre osztjuk és egyenként kb 40 cm-es rudakat sodrunk belőlük.Egymás mellé fektetve őket a tetejüket összecsíjük és megfonjuk a tésztát.A végét szintén összecsípjük, majd minkét szélét szépen a kalács alá hajtjuk.
Egy tojást felverünk és bekenjük vele alaposan a tésztát.
Lefedve további 30 percig kelesztjük, majd ismét alaposan bekenjük a tojással és előmelegitett sütőben 170-180 fokon 30 percig sütjük.
Ízesíthetjük mazsolával vagy kakaóval.
Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatom a lisztet egy nagyobb tálba beleszitálom,a többi hozzávalókat hozzáadom,és a felfuttatót élesztővel könnyű,laza tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük. Belekerül a só, a narancs héja, narancs...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáö...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz