35 dkg szárazbab (előre beáztatva)
4 fej lilahagyma (megdinsztelve)
fél fej fokhagyma, zúzva
20-25 dkg nyers füstölt tarja, felkockázva
15 dkg füstölt szárazkolbász, karikára vágva
15 dkg árpagyöngy (gersli)
1 evőkanál pirospaprika
2 evőkanál liszt,
kevés zsíradék
A hagymákat apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékon.
Kacsasütőben vagy római tálban készítem. A tálba lerakjuk a beáztatott bab felét . Rárakjuk a kockára vágott füstölt tarját, a karikára vágott kolbászt, a gerslit, a zúzott fokhagymát, és egy evőkanál pirospaprikát, sózzuk (módjával). Rászórunk egy evőkanál lisztet, majd az üvegesre párolt hagyma és a bab másik fele következik. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Én a tojásokat is vele szoktam sütni. Jó alaposan megmosok 7-8 tojást, és sütés előtt belenyomkodom a római tál aljára.
170 fokos sütőben 3 órát sütjük. Óránként ránézünk és pótoljuk a
vizet, ha szükséges.
Ha minden megpuhult, kiveszem a tojásokat, megmosom, megpucolom. (Azokat külön kínálom a sólet mellé, félbevágva)
Tálalás előtt átkeverem az egészet. Aki szereti meglocsolhatja tejföllel.
A batátát hámozzuk meg, majd szeleteljük fel 2-3 mm vastagra. Sózzuk, reszeljük bele a fokhagymát, és löttyintsük rá az olívaolajat is. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Kevés kók...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szikkadt zsemlét tejben beáztatjuk. A vöröshagymát, és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csülköt jól megmossuk, megtöröljük. Egy hőálló edénybe rakjuk sózzuk, borsozzuk egy kevés köménymaggal megszórjuk. Egy vöröshagymát megpucolunk és vékony szeletekre vágjuk, ez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűjássárgáját keverőtálban habos-világosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a lisztet és a sót. A fehérjét lágy habbá verjük, egyharmadát a sárgájához keverjük, a maradékot habla...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű