káposzta 3 liter víz 9 dkg só
A káposztáról leszedem a felső leveleket és legyalulom. Ha töltött káposztát akarok csinálni a káposzta közepét kivágom / mi torzsának hívjuk/ és akkora fazékba hogy bele férjen a káposzta fej teszek fel vizet egy kis sóval s bele rakom a káposztát. A forró víztől a káposzta levelek szépen leválnak,,,de ahogy levált a levél már vedd is ki,,,ne főzd puhára!
5-6 levelet szépen össze tekerek ,,,az üveg aljára teszek gyalult káposztát, majd egy sor levelet s így fojtatom csak a kenyérnek hagyok helyet.
Mikor megtelt az üveg rá teszek egy darab kenyeret s felöntöm sós vízzel,,,1 liter vízhez 3 deka sót teszek, ha nem elég a víz pl. 3 liter víz 9 dkg só,,,a sót mindig feloldom a vízbe úgy öntöm az üvegbe.
Letakarom az üveg tetejét és kiteszem a napra,,,ha napsütés van kb. 3 nap elég és finom savanyú káposztánk lesz levéllel eggyütt. Télen is így csinálom a konyhaablakba teszem akkor 5-6 nap kell neki.
Ha nincs szükség káposzta levélre akkor csak a gyalult káposztát teszem az üvegbe,,,ugyan ez a menet azzal is.
Jó étvágyat a fincsi káposztához:)
u.i. lehet azt gondoljátok hogy sok a 3 deka só az 1 liter vízhez de nem,,,ettől nem puhul meg és ha főzitek ki lehet mosni a káposztát vagy számoljál vele az étel sózásánál.
Összekeverni, 24 órát állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük és lezárjuk. Nagyon finom, ropogós, hófehér csalamádé lesz egész télen.
Elkészítési idő:1. A fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. 2. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. 3. Ahogy fogy, lehet pótol...
Elkészítési idő: