Családireceptkönyv.hu

Karamellkrémmel töltött mézeskalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a mézeskalács tésztához

36 dkg liszt, 14 dkg vaj, 20 dkg méz, 2 tojássárgája, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 4 teáskanál mézes fűszerkeverék


Hozzávalók a karamellkrémhez

10 dkg cukor, 14 g liszt, 1 dl tejszín

Elkészítés:


Mézeskalács elkészítése:

A száraz összetevőket keverjük össze, morzsoljuk hozzá a vajat, csorgassuk rá a mézet, adjuk hozzá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Azonnal nyújtható, szaggatható – ha nehezen kezelhető a tészta, kis időre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra, majd kisebb pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle kis korongokat, melyeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire – ne túl szorosan egymáshoz -, majd előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük 6-8 percig. (Sütésnél figyeljünk, hogy a mézes ne barnuljon meg! Akkor jó, amikor a tetejét megérintve még puha, a széle még nem barna. Ahogy hűl, a mézes megkeményedik.

karamell krém elkészítés:

A tejszínt és 5 dkg cukrot melegítsünk össze, épp csak annyira, hogy a cukor felolvadjon. Keverjük hozzá a lisztet – csomómentes legyen! -, majd tegyük félre. Karamellizáljuk a cukrot, és apránként csorgassuk hozzá a tejszínt. Folyamatosan kevergetve főzzük krémmé. Amikor “bugyog”, vegyük le a tűzhelyről, és időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

A mézes korongok egyik felét kenjük meg a karamellkrémmel, majd tapasszuk össze egy másik koronggal. Azonnal fogyasztható, lezárt dobozban hetekig tárolható.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha mézeskalácsot sütünk, érdemes a tésztából egy kisebb részt félretenni – fóliába csomagolva hűtőben napokig tárolható -, a mézes tésztából karamellkrémmel töltött korongokat is készíthetünk. Apró, édes falatkák; a méz és a karamell tökéletes ízharmóniát alkot.

Karamellkrémmel töltött mézeskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Keksztorta 5 hozzávalóból
Keksztorta 5 hozzávalóból

A kekszet darabokra tördeljük. A csokoládét is feldaraboljuk és a vajjal együtt egy edénybe tesszük, felolvasztjuk, amikor már folyékony, hozzákeverjük a tejszínt is. A kekszet bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Capuccinó szelet
Capuccinó szelet

A hozzávalókból a tésztát megsütjük, majd kettévágjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral felfőzzük, ha kihűlt a margarinnal összekeverjük. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar lusta asszony almása
lusta asszony almása

A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sütőporral. Az így kapott keverék felét egyenletesen beleszórjuk egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Meghámozzuk, és lereszeljük az a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Renáta
Mézes krémes
Mézes krémes

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a nedves alapanyagokat. Félkemény tésztát gyúrok belőle, majd 4 részre osztom. kinyújtom őket és a tepsi hátoldalán megsütöm. A t...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk