Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
50 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája
A rétegzéshez:
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
4 ek cukor
fahéj (aki szereti)
olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez
A sodóhoz:
4 tojássárgája
2 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
8 dl tej

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk.

A legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.

Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy “huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.

A kiszúrót érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb 20*30 centis tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.

A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje nagyon pirulna egy alufóliával letakarjuk.

A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vargabéles
Vargabéles

Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
túrógombóc habos
túrógombóc habos

A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Muffin - Mogyorós-csokis muffin
Muffin - Mogyorós-csokis muffin

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffin formákat kivajazzuk/olajozzuk. 2. Összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. 3. A tojáso...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Villámgyors kakaós csiga
Villámgyors kakaós csiga

Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot krémesre keverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk