75 dkg liszt
4 dl víz (liszt függő, többet/kevesebbet is felvehet)
1 tk só
3 dkg élesztő
Feltét sima
Tejföl
reszelt sajt
fokhagyma olajban kenéshez
hagyma
Egyéb feltét
https://izeselet.hu/receptek/a-tokeletes-langos/
1,5 dl langyos vízbe 1 tk kanál cukrot rakunk, belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, ezzel is segítve a tészta levegősségét. Hozzáadjuk a liszthez a sót, elkeverjük benne. Az élesztős vizet, lassan! kezdjük el hozzácsurgatni, és eldolgozzuk finom keverő mozdulatokkal a tésztához. Hozzáadjuk ugyanígy a többi vizet is. A duplájára kelesztjük, ez kb. 40-60 perc. Befújjuk a deszkát vízzel, hogy nedvesre tudjuk rakni a tésztát. Kiszaggatunk kb. kisebb teniszlabda méretűeket olajos/ vizes kézzel, vagy kanállal. Fontos, hogy ne nyomkodjuk össze a tésztát, nem baj ha nem szabályos gömb, ne nyomkodjuk ki a megkelt tésztából a levegőt! Itt csak a porciózás a lényeg, kicsit megszórjuk a tetejüket lisztel, vagy bekenjük olajjal. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, hagyjuk 15 percet még kelni. Ha elszeretnénk rakni belőle későbbre, vagy nem akarjuk az összeset kisütni, elrakhatjuk a többit a fagyasztóba.
A tésztát a kezünkkel nyújtjuk, mindig a tészta szélét fogva, mintha kormányt tekernénk, és a tészta nyúlni fog magától, belerakjuk az olajba.
175 fok fölé ne menjünk az olajjal, arany barnára elég megsütni.
A darabszám attól is függ mekkora lángosokat, milyen vékonyakat/vastagokat csinálunk. Ebből 10 db vastagabb lángos jön ki.
A lángos készen is fagyasztható, mikróban felengedhető.
1 hétig eláll a kefíres lángos is a hűtőben.
A kelt tészta fagyasztható porciózva, fél évig eláll a mélyhűtőben. Első kelés után porciózva rakjuk el, mikor kiengedjük, megkel mégegyszer és süthető.
A hozzávalókat összekeverem és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. A tészta inkább lágy legyen mint kemény. Duplájára kell keleszteni . Közben a vajat é...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűEgy teáskanál kristálycukrot feloldunk 100 ml tejben és a hozzáadott élesztőt felfuttatjuk meleg helyen. A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne a sót, a kristály és vaníliás cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót és a cukrot, elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, a tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatom. A lisztet átszitálom. a tepertőt átdarálom, hogy krémes legyen és összekeverem az 1 mk sóval és a borssal. Három részre osztom a tepertőkérmet. Összeállí...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes