menu

Családireceptkönyv.hu

Lángos


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 10 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


75 dkg liszt
4 dl víz (liszt függő, többet/kevesebbet is felvehet)
1 tk só
3 dkg élesztő

Feltét sima
Tejföl
reszelt sajt
fokhagyma olajban kenéshez
hagyma

Egyéb feltét
https://izeselet.hu/receptek/a-tokeletes-langos/

Elkészítés:


1,5 dl langyos vízbe 1 tk kanál cukrot rakunk, belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, ezzel is segítve a tészta levegősségét. Hozzáadjuk a liszthez a sót, elkeverjük benne. Az élesztős vizet, lassan! kezdjük el hozzácsurgatni, és eldolgozzuk finom keverő mozdulatokkal a tésztához. Hozzáadjuk ugyanígy a többi vizet is. A duplájára kelesztjük, ez kb. 40-60 perc. Befújjuk a deszkát vízzel, hogy nedvesre tudjuk rakni a tésztát. Kiszaggatunk kb. kisebb teniszlabda méretűeket olajos/ vizes kézzel, vagy kanállal. Fontos, hogy ne nyomkodjuk össze a tésztát, nem baj ha nem szabályos gömb, ne nyomkodjuk ki a megkelt tésztából a levegőt! Itt csak a porciózás a lényeg, kicsit megszórjuk a tetejüket lisztel, vagy bekenjük olajjal. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, hagyjuk 15 percet még kelni. Ha elszeretnénk rakni belőle későbbre, vagy nem akarjuk az összeset kisütni, elrakhatjuk a többit a fagyasztóba.
A tésztát a kezünkkel nyújtjuk, mindig a tészta szélét fogva, mintha kormányt tekernénk, és a tészta nyúlni fog magától, belerakjuk az olajba.
175 fok fölé ne menjünk az olajjal, arany barnára elég megsütni.

A darabszám attól is függ mekkora lángosokat, milyen vékonyakat/vastagokat csinálunk. Ebből 10 db vastagabb lángos jön ki.

Trükkök, tippek, praktikák:


A lángos készen is fagyasztható, mikróban felengedhető.
1 hétig eláll a kefíres lángos is a hűtőben.
A kelt tészta fagyasztható porciózva, fél évig eláll a mélyhűtőben. Első kelés után porciózva rakjuk el, mikor kiengedjük, megkel mégegyszer és süthető.

Lángos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Farsangi fánk
Farsangi fánk

-1 dl langyos tejben áztatott élesztővel, 8 dkg liszttel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk, és langyos helyen megkelesztjük. -A 8 tojássárgát, 3 dkg cukorral kikeverjük, hozzá a r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Vajas kifli
Vajas kifli

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, majd az egészet jól összedolgozzuk. Kézi mixer dagasztójának s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Csöröge fánk
Csöröge fánk

Az összes hozzávalót egybe gyúrjuk , vékonyan kinyújtjuk és egyenlő részekre vágjuk ( kis téglalapokra ) . Közepüket kivágjuk és kifordítjuk . Bő forró olajban kb 2 percig sütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szilvás lepény
Szilvás lepény

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatjuk, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Mikor már szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat és addig dagasztj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk