Családireceptkönyv.hu

Lángos


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 10 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


75 dkg liszt
4 dl víz (liszt függő, többet/kevesebbet is felvehet)
1 tk só
3 dkg élesztő

Feltét sima
Tejföl
reszelt sajt
fokhagyma olajban kenéshez
hagyma

Egyéb feltét
https://izeselet.hu/receptek/a-tokeletes-langos/

Elkészítés:


1,5 dl langyos vízbe 1 tk kanál cukrot rakunk, belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, ezzel is segítve a tészta levegősségét. Hozzáadjuk a liszthez a sót, elkeverjük benne. Az élesztős vizet, lassan! kezdjük el hozzácsurgatni, és eldolgozzuk finom keverő mozdulatokkal a tésztához. Hozzáadjuk ugyanígy a többi vizet is. A duplájára kelesztjük, ez kb. 40-60 perc. Befújjuk a deszkát vízzel, hogy nedvesre tudjuk rakni a tésztát. Kiszaggatunk kb. kisebb teniszlabda méretűeket olajos/ vizes kézzel, vagy kanállal. Fontos, hogy ne nyomkodjuk össze a tésztát, nem baj ha nem szabályos gömb, ne nyomkodjuk ki a megkelt tésztából a levegőt! Itt csak a porciózás a lényeg, kicsit megszórjuk a tetejüket lisztel, vagy bekenjük olajjal. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, hagyjuk 15 percet még kelni. Ha elszeretnénk rakni belőle későbbre, vagy nem akarjuk az összeset kisütni, elrakhatjuk a többit a fagyasztóba.
A tésztát a kezünkkel nyújtjuk, mindig a tészta szélét fogva, mintha kormányt tekernénk, és a tészta nyúlni fog magától, belerakjuk az olajba.
175 fok fölé ne menjünk az olajjal, arany barnára elég megsütni.

A darabszám attól is függ mekkora lángosokat, milyen vékonyakat/vastagokat csinálunk. Ebből 10 db vastagabb lángos jön ki.

Trükkök, tippek, praktikák:


A lángos készen is fagyasztható, mikróban felengedhető.
1 hétig eláll a kefíres lángos is a hűtőben.
A kelt tészta fagyasztható porciózva, fél évig eláll a mélyhűtőben. Első kelés után porciózva rakjuk el, mikor kiengedjük, megkel mégegyszer és süthető.

Lángos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Rita
Csíkos kalács FOTÓCSERE
Csíkos kalács FOTÓCSERE

A tejből egy keveset felmelegítünk, amiben leáztatjuk az édesítőket hogy jól feloldódjon. A maradék tejet 1evőkanál cukorral felmelegítjük, és megkelesztjük az élesztőt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Amália
Töltött rúd ( Limara)
Töltött rúd ( Limara)

A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig a dagasztógép (vagy kenyérsütőgép)...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Márti
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan

Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
LEKVÁROS PAPUCS
LEKVÁROS PAPUCS

A főtt krumplit sajtreszelőn lereszeljük. Utána beletesszük a zsírt, tejfölt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőélesztőt és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy puha, de ne ragad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk