50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 tojássárga
5 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
1 csipet só
1 rumaroma
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk a cukrot. Amikor az élesztő megkel, 2 tojássárgájával, a rumaromával, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Az olvasztott vajat fokozatosan adjuk hozzá.Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább kelesztjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Mákos töltelékhez: Először a mákot és cukrot összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk. Ha darált mákunk van, akkor porcukorral dolgozzunk. Hozzákeverjük a darált háztartás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk az élesztőt, a kardamomot, a cukrot és a tojást. Az egészet hozzáadjuk a liszthez, majd elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben és összekeverjük a hozzávalókat a tésztához, majd duplájára kelesztjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, de csak a végén adjuk hozzá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű