Hozzávalók 4 személyre
1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj
190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze) Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom.
Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra.
1. Langyos vízbe előző este beáztatjuk a babot, másnap a levet leöntjük róla és 2 l vízben feltesszük főni. 2. Ha felforrt, megsózzuk, és úgy zöldségeljük, mint a húslevest, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A megtisztított sütőtököt daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. 180 C- fokon süssük meg. 2. A megtisztított almákat vágjuk cikkekre, tegyük lábosba. Öntsü...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KözepesA lencsét és a füstölt húst előző nap este beáztatjuk. Másnap vízben feltesszük főni a füstölt húst, 15 perc múlva hozzáadjuk a lencsét is. Amikor félig megfőtt, beletesszük a kar...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA babot átválogatjuk, hideg vízben alaposan megmossuk, 12 órán keresztül hideg vízben beáztatjuk majd 1 órán keresztül lefedett edényben főzzük. Az olajat beleöntjük egy jó nagy...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: Közepes